Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plávajúci povlak by mohol chrániť koralové útesy pred vyblednutím

Plávajúci povlak by mohol chrániť koralové útesy pred vyblednutím
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Koralové útesy sú domovom množstva morských živočíchov a rastlín, no celosvetová situácia koralových útesov vyzerá byť beznádejná kvôli ich blednutiu pod vplyvom intenzívneho slnečného žiarenia. Vedci z nadácie Great Barrier Reef však našli spôsob ako, zatiaľ v malom meradle, ochrániť koralové útesy. Vyvinuli totiž ekologický plávajúci povlak, ktorý znižuje intenzitu slnečného žiarenia.

Ochranný „slnečný štít“ bol vytvorený v spolupráci s univerzitou v Melbourne a Austrálskym inštitútom pre morskú vedu. Biologicky odbúrateľný povlak je len jednu molekulu hrubý a je vyrobený z uhličitanu vápenatého, z ktorého sú tiež tvorené kostry koralových útesov. Povlak dokáže plávať na morskej hladine, čím znižuje intenzitu dopadajúceho slnečného žiarenia, ktoré sa snaží preniknúť ku koralom.

Vysoká teplota vody v oceánoch, ktorá je spôsobená globálnym otepľovaním, spolu s prenikavým slnečným žiarením patria medzi hlavné príčiny poškodzovania koralových útesov. Nový ochranný povlak by sa tak mohol stať sľubným záchrancom tejto dôležitej súčasti morského ekosystému. Vedci ho už testovali v malých nádržiach v Národnom simulátore mora, ktorý sa nachádza priamo v Austrálskom inštitúte pre morskú vedu. Počas simulácie podmienok, ktoré vedú k blednutiu koralov, sa zistilo, že povlak znižuje množstvo svetla zasahujúceho koraly približne o 30 percent. Úroveň blednutia sa pritom znížila vo väčšine zo siedmych testovacích nádrží.

Austrálski vedci vytvorili biologicky odbúrateľný plávajúci povlak, ktorý by mohol ochrániť koralové útesy pred intenzívnym slnečným žiarením.

Treba si však uvedomiť, že toto riešenie sa nedá použiť vo veľkom meradle. Napríklad Veľká koralová bariéra pri severovýchodnom pobreží Austrálie, čo je najväčšia sústava koralových útesov a ostrovčekov na Zemi, má plochu 348 000 kilometrov štvorcových. Použitie ochranného povlaku na celej ploche by teda nebolo príliš praktické. No vedci dúfajú, že plávajúci povlak prispeje k ochrane aspoň menších plôch na lokálnej úrovni, čím by sa mohlo podariť zachrániť vysoko hodnotné alebo rizikové oblasti Veľkej koralovej bariéry.

Počas simulácie podmienok, ktoré vedú k blednutiu koralov, sa zistilo, že povlak znižuje množstvo svetla zasahujúceho koraly približne o 30 percent.