Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Do prieskumu Marsu sa zapojí miniatúrny robotický vrtuľník

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Misia na planéte Mars, ktorá by sa podľa plánov NASA mala začať v roku 2021 bude popri planetárnom vozidle Mars 2020 okorenená o ďalšiu prieskumnú technológiu, ktorá však nebude brázdiť povrch červenej planéty, no bude ho skúmať z výšin. NASA totiž predstavila miniatúrnu robotickú helikoptéru s jednoduchým názvom Mars Helicopter s rozmermi softbalovej lopty s váhou menej ako 1,8 kilogramu. Táto autonómna helikoptéra je podľa NASA revolučnou technológiou s veľkým potenciálom pre štúdium iných planét prostredníctvom ľahkých leteckých dopravných prostriedkov.

Planetárne prieskumné vozidlo to na Marse nemá vôbec ľahké, napríklad Rover Opportunity preskúmal 40 kilometrov povrchu Marsu, no trvalo mu to 14 rokov. Je to aj tým, že povrch červenej planéty je nehostinný a skladá sa z mäkkých pieskov, v ktorých môžu uviaznuť kolesá, ostrých kameňov, ktoré ich zasa môžu poškodiť, sú tu útesy a krátery a ďalšie prekážky ktoré môžu nádejnú misiu predčasne ukončiť. Aj preto sa NASA rozhodla tieto prekážky doslova preletieť a začala vyvíjať robotickú helikoptéru.

Keďže podmienky na Marse sú drsné a iné, ako je napríklad aj nízka atmosférická hustota pre lietanie v porovnaní so Zemou, nestačilo výskumníkom len upraviť nejaký bežný dnešný dron, no bolo treba vyvinúť technológiu, ktorá si so všetkým problémami poradí. Vývojári preto od augusta 2013 začali pracovať na miniatúrnom robotickom vrtuľníku, ktorý nazvali jednoducho Mars Helicopter.

Vrtuľník pre let nad povrchom Marsu využíva elektricky poháňané vrtule, ktoré sú v dvojiciach rozložené v dvoch výškových úrovniach a majú navzájom opačný rotujúci pohyb. Vďaka ich širokému rozpätiu a rotácii až 3 000 otáčok za minútu, čo je desaťkrát rýchlejšie než sú schopné rotovať ich pozemské náprotivky, by si mala helikoptéra poradiť s atmosférou Marsu. Vrtule sú napájané lítium-iónovými batériami, ktoré sa nabíjajú cez solárne články, ktoré zároveň pomáhajú s ohrevom elektroniky počas mrazivých nocí na červenej planéte.

NASA predstavila miniatúrny robotický vrtuľník Mars Helicopter, ktorý bude z ptáčej perspektívy skúmať povrch Marsu počas plánovanej vesmírnej misie Mars 2020.

Počas plánovanej vesmírnej misie bude robotický vrtuľník pripevnený k planetárnemu prieskumnému vozidlu, ktoré ho pomocou robotického ramena položí na povrch planéty a potom sa presunie do bezpečnej vzdialenosti. Riadiace vesmírne centrum následne na diaľku aktivuje autonómne letové systémy vrtuľníka. Keďže prenos rádiového signálu medzi Zemou a Marsom môže trvať až 23 minút, palubný počítač helikoptéry sa postará o všetky letové operácie.

Mars Helicopter sa spočiatku podrobí sérii systémových kontrol pred samotným prvým letom, kedy by mal vyletieť do výšky 3 metrov, v ktorej sa bude vznášať po dobu 30tich sekúnd pred návratom na zem. V priebehu 30 dní sa potom uskutoční päť letov s čoraz väčšími výškami až do stoviek metrov a helikoptéra sa bude vznáša vo vzduchu až 90 sekúnd. NASA dúfa, že robotický vrtuľník Mars Helicopter pridá ďalší rozmer v náročnom prieskume a mohol by nám z vtáčej perspektívy odhaliť ďalšie zaujímavosti o červenej planéte.