Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová umelá inteligencia dokáže zázračne opravovať zrnité fotografie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa fotografuje pri slabom osvetlení, môže snímok získať takzvaný zrnitý efekt, ktorý výrazne znižuje výslednú kvalitu fotografie. No nový nástroj umelej inteligencie by však v blízkej budúcnosti mohol priniesť až neuveriteľne jednoduchý spôsob odstránenia tohto šumu. Je to možné vďaka schopnosti automatického vytvárania čistej snímky z analýzy jej poškodenej verzie.

Novú umelú inteligenciu vytvorili výskumníci zo spoločnosti Nvidia, z MIT a z fínskej univerzity Aalto. Podarilo sa im zlepšiť nedávne práce v oblasti strojového učenia a spracovania obrazu, čo viedlo až k neurónovým sieťam, ktoré dokážu skenovať zašumený snímok spolu s čistou verziou a potom využijú strojové učenie pre vyplnenie medzier.

Nová umelá inteligencia dokáže automaticky odstrániť šum z fotografie.

Riešenie dostalo názov Noise2Noise a dokáže automaticky odstraňovať artefakty a šum zo snímku aj bez toho, aby umelá inteligencia videla originálnu verziu čistej snímky. Výskumníci vytvorili tento nástroj tak, že ho vyškolili prostredníctvom katalógu s 50 000 fotografiami a otestovali ho na troch rôznych súboroch údajov, ktoré obsahovali rôzne druhy snímok. Neurónová sieť sa tak naučila obnovovať poškodené snímky len na základe tréningu a študovania čistých exemplárov.

Zatiaľ čo by sa takýto nástroj určite uplatnil na sociálnych sieťach, kde požívatelia často nahrávajú veľmi nekvalitné fotografie, výskumníci vidia aj zmysluplnejšie využitie. Tento typ technológie by mohol napríklad poslúžiť pre zlepšenie lekárskych snímok z magnetickej rezonancie, alebo fotografií z vesmíru, ktoré boli zachytené rôznymi vedeckými prístrojmi.

Nástroj umelej inteligencie s názvom Noise2Noise dokáže automaticky odstraňovať artefakty a šum zo snímku aj bez toho, aby umelá inteligencia videla originálnu verziu čistej snímky.

Technológia má veľký potenciál v rôznych aplikáciách, kde sa snímajú zábery pri slabom osvetlení. Môže sa v budúcnosti stať veľkým prínosom vďaka tomu, že nie je nutné zhromažďovanie obrovského množstva údajov o čistých snímkach. Samozrejme nebude fungovať tam, kde nemá znalosti zo vstupných údajoch, ale je to v podstate len záležitosť tréningu nasadených neurónových sietí.

Tento typ technológie by mohol napríklad poslúžiť pre zlepšenie lekárskych snímok z magnetickej rezonancie, alebo fotografií z vesmíru, ktoré boli zachytené rôznymi vedeckými prístrojmi.