Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľný „mikropivovar“ identifikuje vystavenie ľudského tela radiácii

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Malá dávka radiácie počas röntgenového snímania nie je škodlivá pre pacientov, ktorí s radiáciou prídu do styku raz za čas. No rádiológ, ktorý je denne vystavený takémuto žiareniu už môže čeliť zdravotným rizikám. V tomto smere pomáha ochranné oblečenie, no vedci z univerzity Purdue vyvinuli pre týchto pracovníkov živé nositeľné zariadenie, ktoré obsahuje kolónie kvasiniek. Tie tak v reálnom čase monitorujú, akému množstvu radiačného žiarenia je ľudské telo vystavené.

Malé dávky žiarenia, ktorému sú vystavení rádiológovia sa aj napriek ochranným pomôckam absorbujú v tele. Vo väčšine prípadov sú tieto dávky neškodné, no po dlhých rokoch práce sa môžu prejaviť zdravotné problémy a zvyšuje sa riziko ochorení, akým je napríklad rakovina. Rádiológovia preto nosia na rôznych častiach tela takzvané dozimetre pre sledovanie ožiarenia. Tie sa nosia mesiac alebo dva a potom sa posielajú výrobcovi, ktorému trvá niekoľko týždňov, kým z nich prečíta údaje a pošle správu späť do nemocnice.

Nový spôsob, na ktorý prišli vedci z univerzity Perdue toto robí okamžite a za oveľa nižšie náklady. Využívajú sa k tomu kolónie kvasiniek, ktoré sú uzavreté do štítku vyrobeného zo zmrazeného papiera, hliníka a pásky. Rádiológ potom nosí štítok počas svojej práce a následne sa štítok skenuje a zisťuje sa úroveň radiácie jednoducho spočítaním, koľko kvasiniek zomrelo.

Rádiológovia v nemocniciach a pracovníci v jadrových elektrárňach by mohli byť vybavení nostieľným jednorazovým štítkom s kolóniami kvasiniek pre okamžitú kontrolu denného vystavenia radiácii.

Pokiaľ chcete zistiť, koľko kvasinkových buniek zostalo stále nažive, stačí pridať kvapku vody na zariadenie a potom ho vložiť do systému, ktorý meria to, ako dobre kvasinky vedú elektrickú energiu. V podstate čím je viac kvasiniek nažive, tým viac iónov sa produkuje na povrchu štítku, čo robí zo zariadenia lepší vodič. Ak však kolónie kvasiniek utrpia veľké straty z vysokých dávok radiácie, vodivosť klesne.

Vedci tvrdia, že ich nové zariadenia s kvasinkovými kolóniami dokážu zistiť nízke dávky ožiarenia ako je 1 millirad, podobne tomu, čo dokážu súčasné dozimetre. V budúcnosti by sa takéto kvasinkové štítky mohli prispôsobiť aj pre pracovníkov v jadrových elektrárňach alebo pre zistenie zdravotného stavu obetí katastrofy. Zariadenie na čítanie vodivosti kvasiniek by sa pritom jedného dňa mohlo dostať do formy aplikácie v smartfóne.

Pridáním kvapky vody na štítok sa aktivujú kvasinky a jednoduchým spôsobom sa zmeria ich elektrická vodivosť, ktorej hodnota určuje mieru vystavenia ožiareniu.