Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tablet s rolovacím displejom pripomína staroveké zvitky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím výskumníkov z Queen's University sa inšpiroval našou históriou a vyvinul tablet Magic Scroll, ktorý sa od tých bežných líši tým, že má flexibilný dotykový displej. Ten je rolovateľný a z valcového tela zariadenia sa dá roztiahnuť na štýl starovekých zvitkov. Táto nová technológia by mohla posunúť hranice flexibilných zariadení na úplne nové územie.

Prototyp zariadenia vznikol v Queen's Human Media Lab pod vedením Dr. Roela Vertegaala. Skladá sa z flexibilného dotykového OLED displeja s uhlopriečkou 7,5 palca, ktorého rozlíšenie je 2K. Displej je navinutý okolo 3D tlačeného valcovitého tela, ktoré obsahuje zvyšnú elektroniku. Používatelia si môžu prezerať obsah tak, že otáčajú kolieskami po oboch koncoch valca, aby sa informácie na displeji otáčali spolu s týmto pohybom. Keď dotyčného niečo konkrétne zaujme, stačí jednu časť displeja z valca odpojiť, vyrovnať a môže ho používať podobne ako tradičný tablet.

Tím výskumníkov z Queen´s University sa inšiproval starovekými zvitkami a vyvinul tablet s flexibilným rolovacím displejom.

MagicScroll si však prináša aj ďalšie zaujímavé funkcie súvisiace so zrolovaným displejom. Jednou z nich je zabudovaná digitálna kamera na jednom konci valca, ktorá umožňuje tablet premeniť na zariadenie podobné diaľkovému ovládaču Wiimote pre snímanie gest používateľa. Ďalším využitím môže byť náhrada za smartfón alebo hlasový záznamník. Keďže zariadenie má dve otočné motorizované kolesá, mohlo by sa napríklad točiť na mieste, ak používateľ dostane nejaké upozornenie. Navyše ľahká a valcovitá konštrukcia uľahčuje držanie zariadenia a môže sa odložiť aj do vrecka nohavíc, keď sa nepoužíva.

Displej je navinutý okolo 3D tlačeného valcovitého tela, ktoré obsahuje zvyšnú elektroniku.

Cieľom výskumníkov z Queen's University je navrhnúť také zariadenie, ktoré by sa dokonca dalo premeniť na niečo podobné malému peru, ktoré sa nosí vo vrecku na košeli. V širšom ponímaní umožňuje projekt MagicScroll skúmať oblasť, v ktorej obrazovky nemusia byť ploché. Či už by to napríklad mohol byť pohár vyrobený z interaktívneho displeja, na ktorom sa dá vybrať objednávka, alebo displej na oblečení.

Keď používateľa niečo zaujme, stačí jednu časť displeja z valca odpojiť, vyrovnať a môže ho používať podobne ako tradičný tablet.