Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot DON zdvíha akýkoľvek objekt podobne zručne ako človek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zručnosť ľudí sa dá vo veľkej miere pripísať schopnosti rozpoznávať rôzne objekty pomocou našich očí. V tomto smere dnešné roboty ešte stále zaostávajú. No možno to tak dlho nebude, pretože výskumníkom z MIT sa podarilo vyvinúť robotické rameno, ktoré simuluje ľudskú zručnosť. Dokáže si totiž vizuálne prezrieť jednotlivé položky a s pomocou neurónovej siete zhodnotí, ako by sa dali čo najlepšie uchytiť a vyzdvihnúť.

Prototyp robotického ramena nesie názov DON a bolo vyvinuté v laboratóriu MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL). Aby rameno dokázalo rozpoznať objekt, nemusí byť predtým vyškolené ľudským odborníkom ako sa to robí pri iných robotoch. DON si v tomto smere poradí sám. Slúži mu k tomu vizuálny systém a neurónová sieť, vďaka čomu vidí objekt ako sieť tvorenú množstvom bodov. Podľa vyjadrenia CSAIL táto technika robotickému ramenu nielenže lepšie umožní vizuálne spoznať objekt, ale dokáže vyzdvihnúť konkrétny objekt z výberu podobných položiek.

Študent PhD Lucas Manuelli spolupracoval s hlavným autorom projektu Pete Florencem na robotickom systéme, ktorý využíva neurónovú sieť a počítačové videnie pre zdvíhanie prakticky akýchkoľvek predmetov.

Po vytvorení siete bodov pre jednotlivý objekt môže DON identifikovať určitý bod a zdvihnúť objekt práve za neho. Na rozdiel od iných vizuálnych systémov to môže urobiť bez ohľadu na orientáciu objektu. Tieto poznatky sa dajú potom použiť pre zdvíhanie podobných objektov s ekvivalentnou časťou, napríklad za jazyk topánok.

Vedci dúfajú, že táto technológia by mohla byť užitočná v priemyselnom odvetví a predovšetkým v skladoch, kde by robotické ramená slúžili pre vyzdvihovanie tovaru pre zákazníkov. Robotické rameno DON s neurónovou sieťou by však mohlo byť užitočné i v domácnostiach, napríklad pri upratovaní veľkého neporiadku alebo pre vykonávanie konkrétnych úloh, aj je ukladanie riadu.

Robotické rameno DON môže vykonávať nové úlohy. Napríklad sa pozrie na topánku, ktorú nikdy predtým nevidelo a úspešne ju chytí za pätu.