Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podmorský seizmograf, ktorý vystúpi na hladinu, aby poslal dáta

Podmorský seizmograf, ktorý vystúpi na hladinu, aby poslal dáta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tradičné seizmografy sú nevyhnutným nástrojom pre varovanie pred prichádzajúcim zemetrasením, no môžu byť ťažko prístupné, najmä ak sú umiestnené na morskom dne. Preto boli navrhnuté podmorské seizmické plaváky MERMAID, ktoré dokážu vystúpiť na hladinu, aby odoslali dôležité dáta.

MERMAID je skratka pre Mobile Earthquake Recording in Marine Areas by Independent Divers (Mobilný záznam zemetrasenia v morských oblastiach od nezávislých potápačov). Táto technológia má podobu valcovitých plavákov s nastaviteľnou vztlakovou silou, ktoré sa pohybujú s morským prúdom v predvolenej hĺbke približne 1500 metrov. Denne prekonajú vzdialenosť 3 až 5 kilometrov, pričom využívajú integrovaný hydrofón pre sledovanie zvukových vĺn spojených so zemetrasením.

Pokiaľ niektorý z plavákov MERMAID deteguje takéto zvuky, automaticky aktivuje systém olejového čerpadla pre zvýšenie vztlaku, vďaka čomu vystúpi na morskú hladinu v priebehu 95 minút. Následne určí svoju zemepisnú polohu s pomocou GPS modulu a potom cez satelit prenesie zaznamenané údaje vedcom na pobreží. Po analýze týchto dát sú vedci schopní určiť zdroj zvukových vĺn. Navyše môžu plaváku preniesť naspäť príkazy, napríklad pokyn, aby sa potopil naspäť pod morskú hladinu a pokračoval v „načúvaní“.

Podmorský seizmograf MERMAID

Na rozdiel od tejto technológie konvenčné morské seizmografy sedia nehybne na morskom dne a musia byť ručne ťahané na hladinu, aby mohli odovzdať svoje údaje.

V rámci nedávnej medzinárodnej štúdie bolo deväť seizmických plavákov MERMAID umiestnených vo vodách okolo Galapág po dobu dvoch rokov. Okrem iného sa vďaka získaným dátam podarilo vedcom počas štúdie zistiť, že sopky v tomto regióne sú živené úzkym kanálom zo zdroja v hĺbke 1 900 kilometrov. Tím výskumníkov v ďalšom procese nasadil 50 seizmických plavákov MERMAID v južnej oblasti Tichého oceánu pre štúdium zemských dosiek pod Tahiti.

Podmorský seizmograf MERMAID