Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený materiál, ktorý sa môže sám opraviť po roztrhnutí

3D tlačený materiál, ktorý sa môže sám opraviť po roztrhnutí
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci vyvinuli 3D tlačený materiál, ktorý sa dokáže po natrhnutí alebo prepichnutí sám opraviť. Materiál ma potenciál v obuvníctve, hračkárstve, vo výrobe pneumatík či pri vývoji mäkkej robotiky alebo možno aj nejakej elektroniky.

Vedeckí pracovníci a študenti z Fakulty inžinierstva na univerzite v Južnej Kalifornii (USC Viterbi) začali používať výrobný postup, pri ktorom sa na stuhnutie tekutej živice používa svetlo, čo je metóda nazývaná ako fotopolymerizácia. Aby sa 3D tlačené predmety dokázali samé opravovať, tím musel nájsť optimálnu zmes, kedy sa oxiduje chemická skupina, ktorá umožňí takýto druh 3D tlače, aby sa dosiahla pôvodná sila a funkcia materiálu aj po jeho samostatnom „vyliečení“.

Tím testoval svoju novú metódu 3D tlače vyrobením množstva predmetov, vrátane podrážky na topánky, mäkkého robota, viacfázového kompozitu a elektronického senzora. Predmety potom boli rozrezané na polovicu. Po približne 2 hodinách pri teplote 60 ° C sa väčšina objektov dokázala sama opraviť a spojiť. Pri snímači bol čas asi dvojnásobne dlhší, vďaka prítomnosti uhlíka, ktorý sa používa na prenos elektriny.

Výskumníci vyvinuli 3D tlačený materiál, ktorý sa dokáže po natrhnutí alebo prepichnutí sám opraviť.

Vedci tvrdia, že čas na opravu poškodeného 3D materiálu by sa mohol dať znížiť s pomocou zvýšenia teploty. Pokus prebiehal pri rôznych teplotách, od 40 stupňov Celzia po 60 stupňov Celzia, kedy sa materiál dokázal liečiť takmer na 100 percent. Zmenou teploty sa môže manipulovať s rýchlosťou hojenia poškodenia materiálu, ktorý by sa mohol opraviť dokonca aj pri izbovej teplote.

Tím teraz pracuje na vývoji množstva materiálov, ktoré sa dokážu samostatne opraviť. Tieto materiály by sa dali v budúcnosti použiť napríklad aj v automobilovom alebo v zbrojárskom priemysle.