Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Orálna kapsula doručí do tela inzulín s pomocou mikroihly

Orálna kapsula doručí do tela inzulín s pomocou mikroihly
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre ľudí s diabetom typu 2 sú inzulínové injekcie súčasťou ich každodenného života. Tím výskumníkov z MIT preto vytvoril menej invazívny spôsob podávania liečiva prostredníctvom orálnej kapsule. V nej je umiestnená mikroihla s inzulínom, ktorý sa podáva cez žalúdočnú stenu.

Dodanie inzulínu do tela orálne môže znieť dosť jednoducho, no v žalúdku sú kyseliny, ktoré môžu zneutralizovať mnohé zlúčeniny lieky ešte skôr, kým sa pustí do práce. Vedci preto vyvíjajú inzulínové tabletky pokryté ochrannými nátermi, ktoré pomáhajú prežiť cestu náročným prostredím, kým nedodajú potrebné množstvo inzulínu.

Výskumníci z MIT však zaujali iný prístup k tejto problematike. Už pred niekoľkými rokmi vytvoril tím pilulku, ktorá bola potiahnutá malými ihličkami, ktoré vpichovali lieky do črevnej steny. Teraz tento princíp vylepšili, takže kapsula má len jednu mikroihlu, ktorá injekčne podáva liečivo do steny žalúdka pacienta.

Nová kapsula má približne veľkosť čučoriedky a je vyrobená z biologicky odbúrateľného polyméru. Mechanické komponenty vo vnútri sú pomerne zložité. Je tu mikroihla vyrobená z vysušeného mrazeného inzulínu a pružina z nehrdzavejúcej ocele, ktorá navinutá drží disk vyrobený z cukru. Keď sa cukor rozpustí v žalúdočnej kyseline, pružina vystrelí von a vytlačí mikroihlu do žalúdočnej steny, kde sa špička s inzulínom v konzistentnej rýchlosti rozpustí do krvného riečiska. Po dodaní liečiva kapsula neškodne prejde cez tráviaci systém.

Tím výskumníkov z MIT vytvoril menej invazívny spôsob podávania inzulínu prostredníctvom orálnej kapsule s mikroihlou.

Aby ste sa vedci ubezpečili, že ihla príde do styku so stenou žalúdka a zostane tam, má kapsula tvar strmej kupoly, aby sa pohybovala a gravitáciou vždy klesala na rovnú stranu, z ktorej vystrelí mikroihla. Tento dizajn bol vraj inšpirovaný korytnačkou leoparďou, ktorá má podobný tvar panciera, ktorý jej umožní sa ľahko dostať na nohy, keď sa ocitne na chrbte.

Tím testoval kapsule na ošípaných a zistil, že je účinný pri dodávaní až 5 miligramov inzulínu do krvného riečiska zvierat. To je úroveň porovnateľná s množstvom pri bežnom podávaní inzulínu pomocou injekcie. Vedci na základe testov tvrdia, že táto nová metóda môže byť efektívnou a neinvazívnou alternatívou k domácemu podávaniu inzulínu, ako aj k iným liečebným postupom.