Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obojživelný dron Pelican zabezpečí rýchle monitorovanie kvality vody

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak sa vo vode nachádzajú škodlivé mikróby, ako sú toxické cyanobaktérie (sinice), čím skôr sa to úrady verejného zdravotníctva dozvedia, tým lepšie. Prototyp obojživelného dronu s názvom Pelican bol navrhnutý práve pre tieto účely a môže tak autonómne vykonať rýchlu analýzu vody priamo na mieste.

Dron Pelican je vyvíjaný na holandskej technologickej univerzite Delft a ide o vodotesnú kvadrokoptéru, ktorá sa dá dopraviť k vodnej ploche na korbe pickupu. Po príjazde na miesto dron automaticky vzlietne a letí nad vodnú plochu. S pomocou integrovanej hyperspektrálnej kamery potom hľadá problémy, ako sú zhluky rias.

Ak dron niečo také podozrivé objaví, pristane na danom miestne na vodnú hladinu a plávajúc odoberá vzorky. Vývojári uvažujú aj nad tým, že by sa mohol dron v budúcnosti dokonca ponoriť pod hladinu, aby zbieral vzorky z rôznych hĺbok.

Obojživelný dron Pelican pre odber vzoriek vody.

Po odbere sa Pelican vráti späť k vozidlu a autonómne pristane na prenosnom prietokovom cytometri CytoSense, ktorý vyrobila holandská spoločnosť CytoBuoy. Vzorky vody sa presunú do tohto zariadenia, ktoré v priebehu niekoľkých minút dôkladne vyhľadáva škodlivé mikroorganizmy. Dáta sa následne nahrájú na server, z ktorého sú prístupné municipalitám alebo iným skupinám prostredníctvom online portálu.

Obojživelný dron Pelican pre odber vzoriek vody.

V súčasnosti sa monitorovanie kvality vody často vykonáva technikmi, ktorí odoberajú vzorky vody z lode. Tieto vzorky potom putujú do laboratória na analýzu, no počas tejto doby môžu degradovať, čím poskytnú nepresné hodnoty. Dron Pelican by tak mohol v budúcnosti výrazne zrýchliť a skvalitniť monitorovanie kvality vody a znížiť náklady spojené s odberom vzoriek.

Obojživelný dron Pelican pre odber vzoriek vody.