Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná aplikácia s umelou inteligenciou posúdi váš zmysel pre módu

Mobilná aplikácia s umelou inteligenciou posúdi váš zmysel pre módu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak vám záleží na štýlovom obliekaní, môže byť ťažké zistiť, či vami vybraný outfit zodpovedá módnemu trendu. Takéto módne poradenstvo by však mohla čoskoro zastúpiť mobilná aplikácia Fashion++.

Aplikácia Fashion++ pre mobilné zariadenia bola navrhnutá v spolupráci medzi výskumníkmi z Texaskej univerzity v Austine, Cornell Tech, Georgia Tech a Facebook AI Research. Aplikácia používa algoritmy založené na umelej inteligencii, ktoré zhodnotia vybrané oblečenie používateľa.

Algoritmy boli „vycvičené“ prostredníctvom databázy s viac ako 10 000 obrázkami oblečenia, ktoré ľudia verejne zdieľali na webových stránkach zaoberajúcich sa módou. Vďaka tomu sú algoritme schopné vizuálne rozpoznať také faktory, ako je farba, vzor, štruktúra a tvar odevov. Vedci poskytli umelej inteligencii aj príklady toho, „čo sa nemá nosiť“ a to tak, že vytvorili kombinácie oblečenia, ktoré boli vystrihnuté a prilepené z viacerých fotografií.

Mobilná aplikácia Fashion++ využíva algoritmy umelej inteligencie pre zhodnontenie výberu oblečenia používateľa.

Výsledkom je, že aplikácia je teraz schopná posúdiť fotografiu oblečenia používateľa cez smartfón a potom mu navrhne napríklad, aby si zobral dlhšiu bundu alebo top bez rukávov. Aplikácia v jej súčasnej podobe si však stále vyžaduje isté vylepšenia. Napríklad aj preto, že databáza je obmedzená na oblečenie, ktoré bolo vyrobené po rozmachu internetu a umelá inteligencia nerozoznáva takzvanú „retro“ módu. Zameriava sa hlavne na severoamerické oblečenie a odevy nosené chudými modelkami a modelmi.

Výskumníci plánujú tieto problémy riešiť a ďalej rozvíjať technológiu umelej inteligencie, tak aby sa mohla stať módnym poradcom pre všetkých používateľov, bez ohľadu na veľkosť a tvar ich tela.