Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp ľahkého a responzívneho exoskeletonu pre seniorov

Prototyp ľahkého a responzívneho exoskeletonu pre seniorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo niektoré motoricky poháňané exoskeletony dodávajú nositeľom prídavnú „silu“ a znižujú námahu pri ťažkej fyzickej práci, iné sú navrhnuté tak, aby umožnili lepšie sa pohybovať ľuďom s telesným postihnutím. Novo vytvorený exoskeleton by pritom mal byť oveľa ľahší a prístupnejší ako iné súčasné verzie na trhu.

Exoskeletonové zariadenie pre dolnú časť tela v podobe prototypu vyvinuli výskumníci z Mestskej univerzity v New Yorku (CCNY), v spolupráci s Centrom zdravotnej vedy na Texaskej univerzite v Houstone (UTHealth). Tento exoskeleton bol pritom navrhnutý ako pomôcka pre seniorov, ktorí ešte stále majú určitú mobilitu, no je pre nich namáhavé sa dlšiu dobu pohybovať.

Protoyp ľahkého motorizovaného exoskeletonu pre seniorov a ľudí s pohybovými problémami.

Tak ako v prípade iných pomocných exoskeletonov, aj v tomto modeli sa používajú integrované motory, ktoré poskytujú elektrickú podporu pre chôdzu nositeľa. No v tomto prípade nie je zariadenie také ťažké ako porovnateľné modely. Podľa vedcov je ich prototyp približne o 60 percent ľahší ako komerčne dostupné exoskeletony. Navyše sú jeho motory aktivované vlastnými pohybmi nôh používateľa, takže exoskeleton nepochoduje sám s používateľom vopred určenou cestou.

V pláne je teraz ďalšie testovanie prototypu na senioroch, ktorí majú problém s držaním tela a chôdzou. Výskumníci predpokladajú, že finálna verzia tohto zariadenia by sa mohla dať nosiť pod oblečením používateľa. Tento nositeľný robotický systém by tak mohol v budúcnosti zlepšiť kvalitu života staršej populácie a ľudí s pohybovými problémami v komunitnom prostredí.

Protoyp ľahkého motorizovaného exoskeletonu pre seniorov a ľudí s pohybovými problémami.