Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci dokázali určiť čas, kedy bol vytvorený odtlačok prsta

Vedci dokázali určiť čas, kedy bol vytvorený odtlačok prsta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kriminalisti sa dlhodobo spoliehajú na jedinečné znaky zakódované v odtlačkoch prstov, ktoré pomáhajú identifikovať podozrivých. No niektorí zločinci môžu tvrdiť, že tieto odtlačky boli zanechané ešte pred spáchaním trestného činu. Dokázať zločin by však mohla vyvinutá technika datovania odtlačkov prstov.

Tím vedcov zo Štátnej univerzity v Iowe sa nedávno rozhodol preskúmať existujúcu teóriu, ktorá naznačuje, že ako odtlačok prsta starne, ozón v okolitom vzduchu reaguje s nenasýtenými triacylglycerolmi, ktoré sa ukladajú v končekmi prstov. Vedci potom počas siedmych dní študovali odtlačky prstov od troch dobrovoľníkov, ktorí ich zanechali na rôznych povrchoch.

Použitím techniky známej ako zobrazovanie pomocou hmotnostnej spektrometrie boli vedci schopní spoľahlivo určiť, kedy bol každý odtlačok prsta vytvorený. Boli to schopní určiť na základe rýchlosti, akou triacylglyceroly v odtlačku degradovali. Proces určenia veku pritom nepoškodil samotné odtlačky prstov, takže sa mohli stále používať na identifikáciu jednotlivých osôb. Navyše sa datovanie odtlačkov prstov dá vykonať aj potom, keď už boli poprášené forenzným práškom.

Vedci tiež počas testov zistili, že miera degradácie odtlačkov prstov sa medzi jednotlivými osobami značne líšila, pravdepodobne z dôvodu rozdielneho množstva lipidov v odtlačkoch prstov. To znamená, že odtlačok nie je možné datovať, pokiaľ polícia nevie, od koho je, a nezistila jedinečný profil triacylglycerolu tejto podozrivej osoby.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Pixabay).