Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Geneticky upravená pšenica sa chváli o 11 percent vyššou úrodou

Geneticky upravená pšenica sa chváli o 11 percent vyššou úrodou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pšenica je jednou z najpestovanejších plodín na našej planéte, takže akékoľvek zvýšenie úrody obilia by mohlo prispieť k znižovaniu hladu vo svete. Vedci preto vypestovali novú odrodu geneticky upravenej pšenice, ktorej úroda môže byť až o 11 percent vyššia ako v prípade bežnej pšenice.

Jedným z bežne používaných prístupov k zvýšeniu úrody obilia je genetické modifikovanie rastlín pšenice tak, aby každá z nich produkovala väčší počet zŕn. Hoci to v minulosti fungovalo, technológia sa v posledných rokoch mierne Aj keď to v minulosti fungovalo, technológia si v posledných rokoch z nejakých príčin pohoršila. Podľa britskej univerzity v Yorku je ročná miera zvýšenia výnosu v súčasnosti na úrovni len menej ako 1 percento.

Iný prístup spočíva v tom, že sa zrná neustále zväčšujú a zväčšujú. Na nešťastie, rastliny, ktoré boli zmenené tak, aby produkovali väčšie zrná, ich zvyčajne tiež produkujú menej. Výsledkom je, že skutočné množstvo potravy, ktoré je možné získať z každej rastliny, zostáva rovnaké. Vedci z univerzity v Yorku sa preto pustili do riešenia druhého problému.

V ich novej geneticky modifikovanej pšenici sú v mladých rastlinách zvýšené hladiny proteínu známeho ako expansín, ktorý určuje rýchlosť rastu. Keď tieto rastliny dozrejú, produkujú zrná, ktoré sú až o 12,3 percenta ťažšie ako zrná ich bežných náprotivkov, no nie je ich menej. Zvýšenie rýchlosti rastu je totiž obmedzené len na zrná, pričom zvyšok každej rastliny zostáva normálny.

Nová odroda geneticky upravenej pšenice by tak mohla pomôcť sa lepšie vyrovnať s globálnym nedostatkom potravín.

Ilustračné foto (Zdroj: univerzita v Yorku).