Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vzorky ukázali, že hlbokomorské priekopy sú ako „plastové pasce“

Vzorky ukázali, že hlbokomorské priekopy sú ako „plastové pasce“
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý rok sa do oceánov dostane množstvo plastového odpadu, no nie je príliš známe, čo sa tam s ním stane. Nová štúdia si na toto posvietila a zistila, akú úlohu môžu hrať hlbokomorské priekopy pri pohybe znečistenia plastmi. Odhalila, že priekopy môžu pôsobiť ako pasce, v ktorých sa hromadí veľké množstvo mikroplastových častíc a zadržujú ich tam.

Dôvod, prečo je sledovanie znečistenia plastmi v morskom prostredí také ťažké, je ten, že sily oceánu tieto plasty degradujú a trhajú ich na kúsky, až sa z nich stanú takzvané mikroplasty, čiže malé úlomky s veľkosťou menej ako 5 milimetrov. Aj keď je ich inherentne ťažké monitorovať pri pohybe oceánom, nedávne štúdie ukázali, ako môžu lavíny pod vodou poháňať mikroplasty do hĺbky a ako sa môžu na morskom dne vytvárať zhluky mikroplastov.

Pre túto najnovšiu štúdiu sa vedci z nemeckého Výskumného ústavu Senckenberg, z Prírodovedného múzea vo Frankfurte, z inštitútu Alfreda-Wegenera a z inštitútu Johanna Heinricha von Thünena vydali do hlbokomorskej priekopy Kuril-Kamčatka v severozápadnom Tichom oceáne. Vedci tu počas expedície v roku 2016 zhromaždili osem vzoriek sedimentov z rôznych hĺbok.

Nová štúdia odhalila, ako sa môže plastový odpad zachytiť v hlbokomorských priekopách.

Vzroky boli odobraté zo štyroch staníc v hĺbkach 5 143 m, 6 065 m, 7 138 m a 8 255 m, pričom obsah bol študovaný formou spektrometrie. Tím našiel v týchto vzorkách sedimentov až 15 rôznych druhov plastov vrátane tých, ktoré sa bežne používajú v obaloch, ako je polyetylén a polypropylén.

Podľa vedcov kolísal podiel mikroplastov vo vzorkách medzi 14 a 209 časticami na 1 000 g suchého sedimentu. Najčastejší výskyt mikroplastov bol zaznamenaný na jednej z najhlbších odberových staníc v priekope Kuril-Kamčatka. V hlbších oblastiach sa teda zjavne hromadí podstatne vyššie množstvo mikroplastov. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že častice sa dajú ľahko transportovať do týchto oblastí, ale následne sa tam „zachytia“. Tieto hlbokomorské priekopy teda skutočne fungujú ako také „plastové pasce“.

Všetky mikroplasty, ktoré tím identifikoval, boli menšie ako 375 mikrometrov a väčšina z nich bola menšia ako 125 mikrometrov, teda zhruba okolo osminy milimetra. Vedci tvrdia, že tieto fragmenty môžu predstavovať chýbajúci kúsok skladačky z pohľadu pochopenia, čo sa deje s platovým odpadom v oceánoch.

Autori novej štúdie zhromaždili počas expedície v roku 2016 osem vzoriek sedimentov z rôznych hĺbok.