Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náušnica pre meranie hladiny glukózy v krvi z ušného lalôčika

Náušnica pre meranie hladiny glukózy v krvi z ušného lalôčika
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Monitorovanie hladiny glukózy v krvi pre pacientov s cukrovkou 1. typu si pre analýzu zvyčajne vyžaduje časté vpichy do prstov No na obzore sú technológie, ktoré sľubujú, že budú veci menej invazívne a pohodlnejšie. Príkladom môže byť náušnica, ktorá sleduje hladinu glukózy v krvi pomocou ušného lalôčika.

Koncept náušnice nesie názov Sense Glucose a je dielom 22-ročnej Tyry Kozlow, čerstvej absolventky produktového dizajnu na univerzite v Huddersfield. K návrhu šperku sa nechala inšpirovať po tom, čo viedla cieľovú skupinu rodičov s diabetickými deťmi, ktorí hovorili o výzvach bezpečného zvládania stavu, ktorému musia čeliť mladí ľudia.

Koncept náušnice Sense Glucose pre meranie hladiny glukózy v krvi.

Cieľom je nechať náušnicu prepichnúť ušný lalôčik a potom začnú cez okolité tkanivo pulzovať vysokofrekvenčné rádiové vlny, čím sa meria hladina glukózy v krvi. Týmto spôsobom by si náušnica nevyžadovala neustále odbery vzoriek a mohla by pomocou sprievodnej aplikácie pre smartfón či tablet poskytovať údaje o hladine glukózy v krvi v reálnom čase. Zariadenie by pritom fungovalo na nabíjateľnej batérii.

Koncept náušnice Sense Glucose pre meranie hladiny glukózy v krvi.

Koncept náušníc sa dostal medzi finalistov Global Grad Show 2020. Toto podujatie má za cieľ podnietiť tvorivosť bez obmedzení obchodných záujmov, hoci dva vybrané projekty dostanú financovanie, ktoré im pomôže pri uvedení nápadov na trh. Kozlowová verí, že pre jej náušnice na monitorovanie glukózy v krvi existuje potenciál.

„Dúfam, že technológia Sense pomôže tínedžerom cítiť sa lepšie pri kontrole cukrovky, a že sa budú cítiť viac povzbudení k tomu, aby zvládli svoj stav, pretože budú využívať inteligentnú technológiu,“ hovorí Tyra Kozlowová.

Koncept náušnice Sense Glucose pre meranie hladiny glukózy v krvi.