Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia ShadowSense sleduje tiene a dáva robotom pocit dotyku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti existuje niekoľko projektov, ktoré vyvíjajú dotykovú elektroniku pre roboty. Vedci z Cornellovej univerzity prinášajú jednoduchší prístup pomocou tieňových zobrazovacích kamier, ktoré dávajú robotom vedieť, kedy sa ich dotknete.

Experimentálny systém známy pod názvom ShadowSense obsahuje bežnú kameru, ktorá je pripojená k notebooku a je umiestnená pod neelektronickou priesvitnou „pokožkou“ na robotovi s mäkku konštrukciou tela. Keď sa človek natiahne k robotovi, vrhá svojej ruky na okolie sledované kamerou.

Keď kamera sleduje tento tieň z pohľadu robota, pomocou algoritmov založených na strojovom učení určuje, kedy sa ruka skutočne dotýka robota, v ktorej jeho oblasti sa dotýka a aké gesto robí. Týmto spôsobom môže systém ShadowSense nielen zistiť, kedy a kde nastal dotyk, ale môže tiež priradiť rôzne príkazy k rôznym dotykovým gestám.

Prototyp technológie ShadowSense „vidí“ tieň ruky používateľa (vpravo), keď sa dotkne kože robota.

Súčasný prototyp robota, ktorý má podobu nafukovacieho mechúra z nylonovej kože pretiahnutej okolo valcového skeletu, je schopný rozlišovať medzi dotykom dlaňou, dotykom päsťou, dotykom dvoma rukami, objímaním, ukazovaním prstom a nedotýkaním sa vôbec. Je toho schopný dosiahnuť s presnosťou medzi 87,5 percentami až do 96 percent, v závislosti od intenzity a smeru osvetlenia.

Vedci poukazujú na to, že aplikácie tejto technológie sa neobmedzujú len na robotiku. Technológia by sa dala použiť aj na dotykové displeje alebo v elektronických zariadeniach. Technológia ShadowSense má však v súčasnosti stále určité obmedzenia. Nielenže je potrebný zdroj svetla, ale kamera musí byť tiež umiestnená v priamej viditeľnosti na interaktívnu časť pokožky. Pre riešenie týchto problémov by mohlo pomôcť použitie zrkadiel alebo prídavných šošoviek.