Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová mikroihlová náplasť je určená na liečbu kožných infekcií

Nová mikroihlová náplasť je určená na liečbu kožných infekcií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Náplasti s mikroihlami majú potenciál ako bezbolestná alternatíva k bežným injekciám. Novo vyvinutý typ by si však mohol nájsť použitie ako účinnejší prostriedok na liečbu závažných bakteriálnych infekcií kože.

Vo väčšine prípadov majú mikroihlové náplasti formu malého plochého štvorca materiálu s radom drobných, ostrých hrotov (mikroihiel) naplnených liečivom, ktoré sú umiestnené na spodnej strane. Zatiaľ čo hlavná časť náplasti býva zvyčajne vyrobená z netoxického polyméru, mikroihly na nej sú vyrobené z látky, ktorá sa po podaní liečiva neškodne rozpustí v tele. Keď je náplasť priložená na telo pacienta, mikroihly prenikajú do vonkajšej vrstvy kože, ale nedosahujú žiaden z nervov, ktoré sa nachádzajú hlbšie. Tieto mikroihly sa potom rozpustia a uvoľnia liečivo do intersticiálnej tekutiny medzi kožnými bunkami a odtiaľ putuje do krvi.

Každá mikroihla má v základni šírku iba 0,2 mm.

Vedci zo švédskeho Karolínskeho inštitútu stavili na rovnakú základnú technológiu, no aplikovali ju na lokálnu liečbu kožných infekcií MRSA (na meticilín rezistnený Staphylococcus aureus). Takéto potenciálne smrteľné infekcie sa zvyčajne liečia podaním injekcie antibiotika vankomycín do krvi pacienta. Liek sa zvyčajne neaplikuje lokálne, pretože nepreniká dobre do pokožky ani sa nepodáva orálne, pretože sa dobre neabsorbuje cez črevo. Bohužiaľ injekcia spôsobuje, že sa liek prenáša do celého tela, čo vedie k nežiaducim vedľajším účinkom.

S ohľadom na túto nevýhodu vyvinuli vedci experimentálnu náplasť s mikroihlami, ktorá sa umiestňuje na kožu v mieste infekcie MRSA a dodáva vankomycín priamo do kože cez mikroihly. Pretože liek je vedený priamo k infekcii a väčšinou sa tam zadržiava namiesto toho, aby sa dostal do krvi, je potrebná nižšia dávka, ako keď sa podáva bežnou injekciou. Preto by sa mali vedľajšie účinky výrazne minimalizovať.

Náplasť s mikroihlami umožňuje aplikáciu antibiotík priamo do pokožky, namiesto toho, aby cirkulovali v tele v krvi.

Počas laboratórnych testov uskutočňovaných na vzorkách kože z prasiat a ľudí sa ukázalo, že nová náplasť s mikroihlami bola účinná pri dodávaní vankomycínu do kože, čo viedlo k významnému zníženiu počtu baktérií MRSA. V súčasnosti sa plánujú pokusy so živými zvieratami, prípadne s následnými klinickými pokusmi na ľuďoch.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Advanced Materials Technologies.