Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najmäkší implantát sa do mozgu dodáva rozpustnou cukrovou ihlou

Najmäkší implantát sa do mozgu dodáva rozpustnou cukrovou ihlou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo neurálne implantáty hrajú zásadnú úlohu pri monitorovaní alebo stimulácii častí mozgu, často sú napádané a odmietané imunitným systémom tela. Nové miniatúrne zariadenie tento problém obchádza tým, že je veľmi jemné a mäkké, pričom sa implantuje pomocou ihly vyrobenej z cukru.

Aj keď sú teraz niektoré neurálne implantáty relatívne pružné, sú stále oveľa tuhšie ako prirodzené mozgové tkanivá. Vďaka tomu pri vniknutí do tohto tkaniva dávajú vedieť o svojej prítomnosti. Telo ich teda vníma ako cudzie predmety, ktorými aj sú, a vytvára zápalovú reakciu a pokrýva ich jazvovým tkanivom. Netreba dodávať, že to bráni ich funkcii.

Vedci z kanadskej McGillovej univerzity, ktorí z týchto dôvodov hľadali prijateľnejšiu alternatívu, vytvorili silikónový implantát, ktorý má približne hrúbku tenkej šijacej ihly (asi 0,2 milimetra), a ktorý je oficiálne „doposiaľ najjemnejším implantátom mozgu“. Je popísaná ako konzistencia podobná mäkkému pudingu, teda podobne ako samotný mozog.

Pretože implantát je taký mäkký a jemný, jeho chirurgické zavedenie by mohlo byť náročné. Vedci tento problém obišli umiestnením implantátu do ihly vyrobenej z cukru. Tento cukor sa najskôr roztavil a potom formoval, až nakoniec stuhol do podoby hotovej ihly. Kvapalný silikón sa potom injektoval do dutiny v ihle, čím sa vytvoril implantát.

Mikroskopická snímka dvoch ihiel z cukru so silikónovými implantátmi vo vnútri.

Počas laboratórnych testov bola netoxická cukrová ihla použitá na zavedenie implantátu do cieľových oblastí mozgu potkanov v anestézii. Počas niekoľkých sekúnd od dosiahnutia týchto oblastí sa ihla neškodne rozpustila a nechala implantát v mozgu. Keď vedci tieto mozgy vyšetrili o tri a deväť týždňov neskôr, zistili, že mäkké implantáty produkovali oveľa nižšiu reakciu na cudzie telesa ako pri bežných tvrdších neurálnych implantátov.

Ďalší výskum sa zameria na vybavenie implantátov elektronikou, ktorá im umožní vykonávať skutočné funkcie. Vedci dúfajú, že ich práca pomôže pripraviť cestu pre novú generáciu mäkkých implantátov, vďaka ktorým by sa z mozgových implantátov stal životaschopnejší nástroj pre lekárske ošetrenia.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne Advanced Materials Technologies.