Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtový senzor prerastie do kosti a sleduje údaje v reálnom čase

Bezdrôtový senzor prerastie do kosti a sleduje údaje v reálnom čase
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci z Arizonskej univerzity vyvinuli ultratenké senzorické zariadenie, ktoré sa natrvalo viaže na kosť, odkiaľ dokáže v reálnom čase bezdrôtovo prenášať údaje. Táto prelomová technológia by mohla lekárom umožniť sledovať zdravie kostí pacienta v priebehu času alebo ako sa kosti dobre hoja po zranení.

Nové zariadenia, ktoré tím vedcov nazýva ako „elektronika kostného povrchu“, obsahujú rad senzorov zabalených do flexibilného obalu s veľkosťou asi amerického centu a hrúbkou ako kus papiera. Zariadenia môžu bezdrôtovo prenášať údaje o kostiach do smartfónu alebo iného zariadenia. A na spustenie nepotrebujú batériu. Namiesto toho môže byť napájanie prenášané zvonka pomocou technológie Near-field communication (NFC).

Aby sa zariadenie udržalo pripojené ku kosti dlhodobo, tím vytvoril lepidlo, ktoré obsahuje keramické častice fosforečnanu vápenatého, čo umožňuje kosti, aby zariadenie obrástla. Vďaka tomu sa zariadenie natrvalo spojí s kosťou, namiesto toho, aby sa uvoľnilo, keď sa vonkajšie vrstvy odlupujú.

Zariadenie elektroniky kostného povrchu je veľké asi ako americký cent a je tenké ako list papiera.

Elektronika kostného povrchu je navrhnutá tak, aby bola dostatočne tenká, takže nedráždi svaly pohybujúce sa nad ňou. Tím dúfa, že zariadenia, ako sú tieto, by mohli byť implantované ľuďom s ochoreniami, ako je osteoporóza, aby sa zabezpečilo dlhodobé monitorovanie ich zdravia kostí. No mohli by pomáhať aj po zlomenine, aby lekári mohli sledovať, ako sa kosť hojí.

Vedci testovali tieto senzorické zariadenia na zvieratách a ukázalo sa, že sa dajú implantovať do malých a veľkých zvieracích modelov, pričom údaje v reálnom čase je možné čítať pomocou smartfónu. No výskum je ešte stále v plienkach a až čas ukáže či táto technológia bude aj praktická. Rozhodne je to zaujímavá práca.

Výskum bol publikovaný v magazíne Nature Communications.

Zariadenie elektroniky kostného povrchu sa integrovalo do vzorky imitujúcej kosť.