Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilná dýchacia jednotka na domáce použitie zbiera kyslík zo vzduchu

Mobilná dýchacia jednotka na domáce použitie zbiera kyslík zo vzduchu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 12. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia s ťažkými respiračnými ochoreniami sú často pripútaní na lôžkach v nemocniciach, kde musia dýchať cez umelú pľúcnu ventiláciu. Nakoniec sa s tým stretávame aj v súvislosti s pandémiou ochorenia Covid-19. Nové prenosné zariadenie, ktoré zbiera kyslík zo vzduchu, by však jedného dňa mohlo pacientom umožniť zostať doma.

Vzduch dodávaný lekárskymi zariadeniami umelej pľúcnej ventilácie má zvyčajne vyšší obsah kyslíka ako atmosférický vzduch, ktorý bežne dýchame. Vzduch bohatý na kyslík je dodávaný buď centrálnym systémom v nemocnici, alebo zásobníkmi stlačeného vzduchu.

Okrem toho sa percento kyslíka vo vzduchu zvyčajne upravuje podľa zmeny stavu pacienta. To znamená, že pacient musí zostať v nemocnici, kde je možné jeho stav neustále monitorovať a podľa toho upravovať hladinu kyslíka. Navyše, aj keby sa mal v domácnosti pacienta použiť prenosný ventilátor, ktorý využíva nádrže na čistý kyslík, stále tu zostáva logistická otázka častého dopĺňania alebo výmeny nádrží s kyslíkom. Práve to by mohla zmeniť novo vyvinutá mobilná dýchacia jednotka s názvom Ventibag.

(Zľava doprava) Výskumníci z KAUST Ahad Syed a Dr. Adnan Qamar demonštrujú prototyp modelu svojho vynálezu VENTIBAG, mobilnej dýchacej jednotky, ktorá využíva umelú inteligenciu na dodávanie kyslíka na podporu pacientov trpiacich pľúcnymi ochoreniami.

Konštrukciu prototypu navrhli Dr. Adnan Qamar a Ahad Syed, obaja sú výskumníci na Univerzite vedy a techniky kráľa Abdullaha v Saudskej Arábii (KAUST). Prototyp pritom zvíťazil v rámci univerzitnej súťaže KAUST COVID-19 Innovation Challenge, v ktorej boli zamestnanci pozvaní, aby vyvinuli technológie na zvládnutie súčasnej pandémie.

Na základe technológie, ktorú už využívajú lietadlá, umelá pľúcna jednotka Ventibag využíva porézny minerál známy ako zeolit na absorbovanie dusíka zo stlačeného atmosférického vzduchu. Tento dusík sa potom vyplaví zo systému, výsledkom čoho je stlačený plyn, ktorý obsahuje až 96 percent kyslíka.

Prenosná umelá pľúcna ventilácia Ventibag by mohla dodávať pacientom vzduch bohatý na kyslík, ktorého obsah kyslíka by bol prispôsobený ich aktuálnemu stavu.

Systém navyše využíva algoritmy založené na umelej inteligencii na analýzu údajov poskytovaných senzormi umiestnenými na tele pacienta. Ak sa zistí, že ich bazálna frekvencia dýchania je príliš vysoká alebo príliš nízka, percento kyslíka vo vzduchu dodávanom systémom sa automaticky upraví podľa potreby. Lekári sú tiež schopní manuálne upraviť tieto úrovne a ďalšie nastavenia prostredníctvom rozhrania dotykovej obrazovky.

„Toto zariadenie sme navrhli tak, aby sme riešili kritickú potrebu v pandémii, ktorou je nedostatok zdravotníckych postelí a preplnenie nemocníc,“ hovorí Qamar. „Pýtali sme sa: Prečo by pacienti trpiaci COVID-19 alebo pľúcnymi ochoreniami vôbec mali byť v preplnenom zariadení? Predstavili sme si prenosné zariadenie, ktoré by mohlo poskytnúť kvalitnú starostlivosť, ale z pohodlia domova pacienta.“

Vedci teraz zdokonaľujú technológiu v nádeji, že raz bude dostupná pre všeobecné použitie.