Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rastlinné lešenie by mohlo zvýšiť produkciu kultivovaného mäsa

Rastlinné lešenie by mohlo zvýšiť produkciu kultivovaného mäsa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z výziev vytvárania mäsa kultivovaného v laboratóriu je dať mu textúru podobnú tej skutočnej. Pomôcť by mohlo nové lešenie bunkovej kultúry, pretože je údajne lacné, jedlé a vyrobené z látok na rastlinnej báze.

Pri výrobe kultivovaného mäsa vedci zvyčajne začnú s bunkami z určitého typu zvieraťa (ako je krava), nasadia tieto bunky na trojrozmerný materiál s mikroštruktúrou podobnou lešeniu a potom počkajú, kým sa tieto bunky v rámci tejto štruktúry rozmnožia. Výsledkom je pevný kus mäsa kultivovaného v laboratóriu s realistickou textúrou, ktorú poskytuje lešenie.

Doteraz bola väčšina lešení vyrobená z experimentálnych syntetických materiálov, ktoré sú drahé a / alebo nejedlé, či vyrobené z materiálov pochádzajúcich zo zabitých zvierat. To posledné pritom potláča celú myšlienku kultivovania mäsa v laboratóriu.

Vedci z Národnej univerzity v Singapure sa preto rozhodli hľadať lepšiu alternatívu a našli ju v podobe prolamínov. To sú bielkoviny nachádzajúce sa vo vyvíjajúcich sa semenách rastlín. Presnejšie povedané, výskumníci extrahovali prolamíny známe ako zeíny, hordeíny a sekalíny z kukuričnej, jačmennej a ražnej múky.

Plátok bravčového mäsa kultivovaný v lešení vyrobenom z rastlinných bielkovín zeínu a sekalínu.

Bioatramenty zložené z rôznych zmesí týchto prolamínov sa potom použili na 3D tlač lešení bunkovej kultúry, do ktorých sa pridali kmeňové bunky z tkaniva kostrového svalstva ošípaných. Po 11-tich dňoch sa ukázalo, že lešenia vyrobené z bioatramentov typu zeín / hordeín a zeín / sekalín fungovali obzvlášť dobre. Vedci použili lešenie zeín / sekalín, spolu s repným extraktom pridaným na zafarbenie, na výrobu plátku prírodného tkaniva podobného bravčovému mäsu, ktoré kultivovali počas 12 dní.

Dôležité je, že sa zistilo, že prolamínové lešenie rastie rýchlejšie ako bunky vyrobené z polykaprolaktónu, čo je polymér bežne používaný v tkanivovom inžinierstve.

„Lešenia vyrobené z rastlinných bielkovín sú jedlé a majú rôznorodé a variabilné peptidové sekvencie, ktoré môžu uľahčiť prichytenie buniek, indukovať diferenciáciu a urýchliť rast mäsa,“ povedal profesor Huang Dejian, vedúci vedec. „Naproti tomu syntetické lešenia, ako sú plastové guľôčky používané na kultivované mäso, nemajú žiadnu funkčnú skupinu, čo sťažuje prichytenie a proliferáciu živočíšnych buniek. Okrem toho syntetické lešenia nie sú jedlé a na oddelenie lešenia od mäsa sú potrebné ďalšie kroky“.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v Advanced Materials.

 Zľava pani Su Lingshanová, profesor Huang Dejian a Dr. Jing Linzhi s niektorými lešeniami použitými v štúdii.