Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V budúcnosti by sa mohlo dať hrať s jedlom pre zvýšenie chuti a zážitku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pomocou technologicky upraveného taniera a množstva fantázie vytvorili výskumníci zábavný spôsob, ako si môžu stravníci aj kuchári vylepšiť zážitok zo stolovania. Možno tak nastane doba, kedy sa konečne budeme môcť hrať s jedlom na tanieri.

Študenti informatiky a potravinoví nadšenci z Monashovej univerzity v Austrálii navrhli zdanlivo jednoduchý a efektívny systém s doskou vybavenou elektródami, ktoré možno naprogramovať tak, aby presúvali kvapôčky korenín po priestore. Systém „tanečných pochúťok“, ktorý čerpá inšpiráciu z prepracovaného, rafinovaného dezertného stolovania, ktoré sa zameriava na rôzne kombinácie chutí, tiež umožňuje tým, ktorí pripravujú tieto zložité hostiny, doslova vytvoriť príbeh okolo jedla.

„Kuchár môže napríklad vopred definovať miesta, kam chcú umiestniť kvapôčky jedla a prísady, a môže naprogramovať jedlo snímku po snímke, ako to robíte v animácii,“ povedala Jilian Deng, vedúca autorka z Fakulty informačných technológií. na Monashovej univerzite. „Môžeme dať dohromady pevné a vodnaté predmety, môžeme spojiť dve rôzne chute, môžeme prepraviť rôzne veci na tanier, môžeme sa hrať s chemickými alebo fyzikálnymi reakciami ako v molekulárnej gastronómii“.

Strávníci budú možno čoskoro šokovaní, keď uvidia ako sa im na tanieroch hýbe jedlo.

Aj keď sa výpočtová technika a kuchyňa v minulosti prelínali, toto je prvýkrát, čo bola vykonaná takým spôsobom, ktorý umožňuje dynamickejšie vyjadrenie kreativity.

„Integrácia jedla a výpočtovej techniky zmení spôsob, akým chápeme výpočtovú techniku aj jedlo nie ako dve veľmi odlišné veci, ale ako novú hranicu, ktorá spája to najlepšie z oboch,“ povedal Florian Mueller, profesor na Monashovej univerzite. „Zmení to nielen gastronomický priemysel, ktorý dokáže vytvoriť oveľa pútavejšie zážitky tým, že bude môcť rozprávať nové a odlišné príbehy prostredníctvom interaktívneho jedla, ale aj vzdelávanie v oblasti informatiky, kde sa študenti učia o počítačoch jedením jedla“.

Elegantný systém, vďaka ktorému môžu koreniny a iné malé kúsky jedál hravo tancovať okolo taniera.

Výskumníci tiež spolupracovali s kuchármi, aby túto hru uviedli do praxe, pričom výsledné jedlá boli prezentované účastníkom štúdie.

„Projekt pomohol odomknúť ďalšie dimenzie vytvárania jedál a zároveň dôkladnejšie premýšľal o interakcii stravníka s jedlom,“ povedal Matthew Birley, šéfkuchár, ktorý sa zúčastnil workshopu. „Naozaj začíname interagovať s pocitmi a pohybmi stravníka. Myslím si, že to môže mať veľký vplyv na to, čo môžeme robiť ako šéfkuchári v gastronomickom priemysle“.

Príspevok bol nedávno publikovaný v DIS '23: Proceedings of 2023 ACM Designing Interactive Systems Conference.

Workshopy demonštrovali miešanie chutí a vizuálne stimulujúce príťažlivosť dizajnu „tancujúcich pochúťok“.