Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci kultivujú hovädzie bunky v ryži, aby vzniklo nové jedlo bohaté na bielkoviny

Vedci kultivujú hovädzie bunky v ryži, aby vzniklo nové jedlo bohaté na bielkoviny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kórejskí vedci odobrali svalové a tukové kmeňové bunky z kráv a transplantovali ich do zrniek ryže. Výsledkom je nová potravina s vysokým obsahom bielkovín, ktorá by mala byť lacná, šetrná k životnému prostrediu a mohla by byť užitočná pri hladomore, vojenských operáciách alebo cestovaní do vesmíru.

Naše súčasné poľnohospodárske postupy nie sú príliš udržateľné a s pribúdajúcimi miliardami ľudí sa predpokladá, že vplyv na životné prostredie bude len narastať. Budúcnosť potravín tak môže vyzerať úplne inak, ako sme zvyknutí, či už ide o kultivovanie mäsa v laboratóriách, konzumáciu hmyzu na získanie bielkovín alebo o dusenie mikróbov na výrobu výživných práškov.

Kórejskí vedci z Univerzity Yonsei teraz vytvorili nový druh potraviny, ktorý by mohol byť v budúcnosti základom nášho jedla. Ide o hybrid hovädzieho mäsa a ryže. Princíp je podobný ako pri kultivovaní mäsových buniek v laboratóriu, len tentoraz to vedci urobili v póroch ryžových zŕn. Táto štruktúra poskytla živočíšnym bunkám stabilné lešenie, zatiaľ čo určité molekuly v ryži im pomohli prosperovať.

Ryža bola najprv obalená rybou želatínou, ktorá pomohla hovädzím bunkám lepšie priľnúť. Po nasadení kmeňových buniek hovädzieho svalu a tuku sa ryža nechala kultivovať deväť až 11 dní. Konečným výsledkom je ružová ryža, ktorá vyzerá trochu strašidelne, no je zrejme úplne bezpečná pre potraviny a je pomerne výživná.

Miska hovädziny s ryžou, ktorú vytvoril tím kórejských vedcov.

Výskumníci pripravili ryžu s hovädzím mäsom na pare a vykonali celý rad analýz potravinárskeho priemyslu, aby preskúmali tento neprirodzený výtvor. Zistili, že má o 8 % viac bielkovín a o 7 % viac tuku ako obyčajná ryža a jej štruktúra je pevnejšia a krehkejšia. Verzie vyrobené s väčším množstvom svalových buniek údajne voňali viac po hovädzom mäse alebo mandliach, zatiaľ čo tie s vyšším obsahom tuku boli opísané tónmi bližšími smotane, maslu alebo kokosovému oleju.

Hovädzina s ryžou by mala mať oveľa menšiu ekologickú stopu ako bežné mäso. Vedci odhadujú, že ich výtvor by mal uvoľniť len menej ako 6,27 kg CO2 na 100 g bielkovín v porovnaní s 50 kg v prípade hovädzieho mäsa. Aj náklady by mali byť oveľa nižšie, pričom cena hovädziny s ryžou sa pohybuje okolo len dvoch euro za kilogram.

Tím tvrdí, že výživové a environmentálne výhody, spolu s nízkymi rizikami pre bezpečnosť potravín a jednoduchou výrobou by mali z hovädzej ryže urobiť vhodného kandidáta na komercializáciu. Ešte predtým vedci plánujú zvýšiť jej výživovú hodnotu zlepšením podmienok v ryži, aby sa hovädzím bunkám darilo. Potom bude možno poslednou prekážkou presvedčiť ľudí, aby ju ochotne jedli.

„Potrebné bielkoviny zvyčajne získavame z hospodárskych zvierat, no živočíšna výroba spotrebuje veľa zdrojov a vody, a uvoľňuje aj veľa skleníkových plynov,“ uviedol Sohyeon Park, prvý autor štúdie. „Neočakával som, že bunky budú tak dobre rásť v ryži. Teraz vidím svet možností pre túto hybridnú potravinu na báze obilnín. Jedného dňa by mohla slúžiť ako potravinová pomoc pri hladomore, vojenských dávkach alebo dokonca ako vesmírna potrava.“

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Matter.