Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Červená sieťovina ako najlepšia ochrana plodín pred hmyzom

Červená sieťovina ako najlepšia ochrana plodín pred hmyzom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o ochranu plodín pomocou siete proti hmyzu, možno si myslíte, že veľkosť otvorov v tejto sieti je najdôležitejším faktorom. Podľa nového výskumu však ešte väčší rozdiel v účinnosti urobí farba červenej sieťoviny.

Poľnohospodárske pletivo je obyčajne buď čierne alebo biele, alebo niekedy modré alebo zelené. Hoci sa červená sieťovina vo všeobecnosti nepoužíva, štúdia z roku 2015 ukázala, že keď boli plodiny ožiarené červeným svetlom, škodca známy ako Strapka cibuľová (Thrips tabaci) mala tendenciu držať sa ďalej od rastlín.

S týmto zistením sa profesor Masami Shimoda a jeho kolegovia z Tokijskej univerzity zamysleli nad tým, či by červeno sfarbená sieťovina mohla mať podobný účinok. Aby to zistili, experimentovali so sieťami troch rôznych farebných kombinácií obsahujúcich červenú farbu. Kombinácie boli červeno-biela, červeno-čierna a červeno-červená. Každá farebná kombinácia bola skúšaná vo veľkostiach ôk 2, 1 a 0,8 milimetrov.

Všetky tieto siete, spolu s tradičnými čiernymi, bielymi a čierno-bielymi sieťami s rovnakými veľkosťami ôk, boli potom zavesené na plodinách póru Kujo (známa aj ako Welšská cibuľa), aby ich chránili pred Strapkami cibuľovými. Hmyz nielen žerie rastliny, ale môže ich aj infikovať škodlivými vírusmi.

Farebné kombinácie červenej sieťoviny použité v štúdii.

Hoci porovnanie výkonu všetkých kombinácií rôznych farieb / veľkosti ôk prinieslo veľa rôznych čísel, vo všeobecnosti sa zistilo, že rôzne typy červených sietí boli oveľa efektívnejšie ako ich čierne a / alebo biele ekvivalenty. Napríklad, pokiaľ ide o sieťovinu s hrúbkou 0,8 mm, počet kŕmnych značiek na rastlinách s červeno-čiernou a červeno-červenou sieťovinou bol asi jednu deviatu až jednu štvrtinu nižší v porovnaní s rastlinami s bielou sieťovinou.

Dokonca sa zistilo, že v niektorých prípadoch bola červená sieť s väčšími otvormi, cez ktorú mohol hmyz fyzicky prejsť, stále účinnejšia ako čierna alebo biela sieť s menšími otvormi. Toto zistenie naznačuje, že odstrašujúci účinok je založený na vízii, hoci presné prostriedky, ktorými funguje, stále nie sú úplne pochopené.

„Väčšina hmyzu nemá v očiach červené fotoreceptory a je pre nich ťažké vidieť červenú farbu, takže sme zistili, že je zvláštne, že na ich kontrolu možno použiť pre nich neviditeľnú farbu,“ povedal Shimoda.

Niektoré zo sietí, ktoré boli použité v štúdii.

Vedci dúfajú, že použitie červenej sieťoviny by mohlo v konečnom dôsledku znížiť potrebu pesticídov a súčasne zvýšiť výnosy. Okrem toho, pretože je možné použiť väčšie veľkosti ôk, plodiny by mali byť vystavené zvýšenému slnečnému žiareniu a lepšiemu prúdeniu vzduchu, a preto by malo byť menej pravdepodobné, že sa u nich vyvinú plesňové infekcie.

„Ak majú spotrebitelia záujem o tento typ udržateľného poľnohospodárstva a používanie menšieho množstva chemických pesticídov, nepochybujem o tom, že toto jednoduché, ale účinné riešenie sa široko rozšíri,“ povedal Shimoda.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Scientific Reports.