Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vertikálna farma chce vyriešiť problém rastúcich bobuľových plodín

Vertikálna farma chce vyriešiť problém rastúcich bobuľových plodín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kanadskí vedci sa pustili do misie celoročného pestovania bobuľových plodín takmer kdekoľvek. Vertikálna farma s názvom Agrotunnel poskytuje optimálne rastové podmienky monitorované umelou inteligenciou a uspokojuje potreby na prívod elektriny pomocou patentovaných solárnych panelov.

V priebehu rokov bolo vyvinutých množstvo domácich zariadení na pestovanie v kuchyni, ktoré boli navrhnuté tak, aby počas celého roka produkovali úrodu za úrodou čerstvej zeleniny. Projekt Agrotunnel sa však zameriava na produkciu potravín vo väčších mierkach, pričom sa rady produktov ukladajú do veľkej jednotky podobným spôsobom ako fungujú vertikálne farmy v Dubaji či v Dánsku.

Tentoraz profesor Západnej univerzity Dr. Joshua Pearce a výskumná skupina Free Appropriate Sustainable Technology (FAST) hľadajú riešenie problémov s celoročnou produkciou bobuľových plodín spôsobených klimatickými zmenami a nepriaznivým počasím.

Vnútri vertikálnej farmy Agrotunnel, zľava doprava: Kim Parkerová, prezidentka a generálna riaditeľka Food Security Structures, Amita Sharmanová, prevádzková manažérka Agrotunnel, Greg Whiteside, viceprezident a hlavný technologický riaditeľ, Dr. Joshua Mier, predseda pre informačné technológie a inovácie John M. Thompson, a postgraduálny študent Max Qian.

Popri presťahovaní farmy do interiéru na celoročné zbery bobuľových plodín z hybridných vertikálnych aeroponických a hydroponických systémov tím využíva aj silu slnka, aby uspokojil potreby elektrickej energie.

Vertikálna farma Agrotunnel je vybavená vláknom vystuženým polymérovým plášťom, ktorý uzatvára plne utesnenú komoru a je zakončená patentovanými polopriehľadnými fotovoltaickými panelmi, ktoré vyvinula iniciatíva Dr. Pearcea s názvom WIRED (Western Innovation for Renewable Energy Deployment - Západná inovácia pre nasadenie obnoviteľnej energie).

Okolo stanice univerzity Environmental Sciences Field Station, kde je projekt založený, bolo nainštalovaných viac panelov, ktoré tiež pomáhajú chrániť vonkajšie rastliny pred extrémnym počasím. Elektrina poskytovaná fotovoltaickými panalmi je dostatočná na napájanie optimalizovaných pestovateľských LED svetiel, vodných čerpadiel, tepelných čerpadiel a monitorovacieho hardvéru poháňaného umelou inteligenciou, takže experimentálna farma môže fungovať bez čerpania energie zo siete.

Agrotunnel jednotku dodal priemyselný partner projektu, Food Security Structures Canada.

„Náš pohyblivý Agrotunnel, Better Grow Lights a aeroponický / hydroponický pestovateľský systém v kombinácii s jedinečným agrovoltaickým systémom Dr. Pearcea vytvára energeticky efektívny, klimaticky riadený pestovateľský priestor, ktorý dokáže zvládnuť drsné podnebie a kanadské počasie,“ povedal Kim Parker, prezident a CEO spoločnosti Food Security Structures Canada. „Tento projekt rieši potravinovú neistotu tým, že umožňuje jednotlivcom a komunitám pestovať si vlastné potraviny lokálne, po celý rok, bez ohľadu na klímu alebo miesto.“

Spoločnosť pritom plánuje nasadiť vertikálne farmy Agrotunnel po celej Kanade niekedy v budúcnosti, za predpokladu, že všetky experimentálne údaje budú zodpovedať očakávaniam.

V interiéri aj exteriéri sa pestuje päť druhov bobuľových plodín – jahody, čučoriedky, medovky, egreše a ostružiny. Vonkajšie plodiny budú testované „pri rôznych silách solárnych článkov, aby sa našli optimálne podmienky pre rast vonku v porovnaní s vnútornými.“

Agrotunnel a jeho okolie sú pokryté proprietárnymi polopriehľadnými fotovoltaickými panelmi, ktoré vyvinul Dr. Joshua Peace v rámci inovácie WIRED.

Uvádza sa, že nastavenie je „modulárne, škálovateľné a prispôsobiteľné rôznym miestam a extrémnym klimatickým podmienkam“ a mohlo by potenciálne poskytovať čerstvé produkty vzdialeným komunitám počas celého roka bez potreby prepravy tovaru na veľké vzdialenosti po ceste.

Projekt Agrotunnel / Agrivoltaics je súčasťou súťaže Homegrown Innovation Challenge, ktorú v roku 2022 spustila nadácia Weston Family Foundation, kde každý z 11-tich tímov dostal 1 milión CAD na testovanie konceptov na predĺženie vegetačných období bobuľových plodín v Kanade. Počiatočná fáza výzvy je nastavená na 18 mesiacov, po ktorých sa projekty zredukujú na štyri.