Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mozog po požití „dobrého jedla“ uvoľňuje serotonín zlepšujúci pocity

Mozog po požití „dobrého jedla“ uvoľňuje serotonín zlepšujúci pocity
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci objavili nové fascinujúce prepojenie medzi črevami a mozgom, a to, že prehltnutie výživného jedla spôsobuje uvoľňovanie chemickej látky serotonínu, ktorá zlepšuje pocit pohody. Tieto zistenia otvárajú dvere k vývoju nových spôsobov liečby porúch príjmu potravy.

V posledných rokoch sa vedci dozvedeli veľa o dôležitom prepojení medzi črevom a mozgom. Jedenie je obzvlášť zaujímavé, pretože zahŕňa interakciu nervového systému so signálmi prostredi, napríklad ako jedlo vonia, a fyziologickými a metabolickými signálmi.

Výskumníci z nemeckej Bonnskej univerzity a britskej Cambridgeskej univerzity nedávno uskutočnili štúdiu, ktorej cieľom bolo lepšie pochopiť, ako sú pažerák a mozog prepojené počas jedenia. Presnejšie, čo sa deje medzi týmito dvoma orgánmi pri prehĺtaní potravy.

„Chceli sme podrobne pochopiť, ako tráviaci systém komunikuje s mozgom pri konzumácii potravy,“ povedal Michael Pankratz, zodpovedajúci autor štúdie z Inštitútu biologických a lekárskych vied (LIMES) na Bonnskej univerzite. „Aby sme to mohli urobiť, museli sme pochopiť, ktoré neuróny sa podieľajú na toku informácií a ako sa spúšťajú.“

Namiesto skúmania 100 miliárd neurónov v ľudskom mozgu sa výskumníci rozhodli pre relatívne menej preplnené telo larvy ovocnej mušky, ktoré obsahuje približne 10 000 až 15 000 neurónov. Celé larvy rozrezali na tisíce tenkých plátkov a tie naskenovali pomocou elektrónového mikroskopu. Na základe skenov zrekonštruovali všetky neuróny a cieľové orgány nervu, ktorý spája nervový systém tráviaceho traktu larvy s mozgom.

„Na vytvorenie trojrozmerných obrazov z týchto fotografií sme použili výkonný počítač,“ povedal Pankratz o procese, ktorý výskumníkom umožnil vidieť, ako sú všetky nervové bunky navzájom prepojené, synapsa za synapsiou.

V pažeráku lariev našli akýsi „receptor naťahovania“, ktorý bol napojený na skupinu šiestich neurónov produkujúcich serotonín v mozgu. Serotonín je chemický posol, ktorý sa okrem iných biologických funkcií podieľa na riadení nálady a poskytuje pocit eufórie. Z tohto dôvodu sa niekedy nazýva „chemická látka, ktorá zlepšuje náladu“. Vedci však zistili niečo veľmi zaujímavé o spôsobe, akým tieto serotonínové neuróny reagujú na skonzumované jedlo.

„Dokážu zistiť, či ide o jedlo alebo nie, a tiež vyhodnotiť jeho kvalitu,“ povedal Andreas Schoofs, ktorý tiež pracuje v inštitúte LIMES a bol hlavným autorom štúdie. „Serotonín produkujú len vtedy, ak zistia kvalitnú potravu, čo následne zabezpečí, že larva bude pokračovať v jedení.“

Výskumníci pod pojmom „kvalitné jedlo“ rozumejú jedlo, ktoré má výživovú hodnotu, a nie to, že je gurmánske. To naznačuje, že neuróny vykonávajú akúsi kontrolu kvality všetkého, čo sa prehltne. Potravu s výživnými látkami vníma mozog ako odmenu, čo spôsobuje, že neuróny uvoľňujú serotonín, vďaka ktorému sa larvy cítia dobre a pokračujú v jedení. Vzhľadom na to, že ide o mechanizmus, ktorý je zásadne dôležitý pre prežitie, vedci si myslia, že pravdepodobne existuje aj u ľudí.

„Napriek rozdielom v počte typov buniek v porovnaní s ovocnou muškou by bolo zaujímavé zistiť, či serotonín monitoruje dokončenie biologicky významnej činnosti, ako je prehĺtanie alebo iné životne dôležité činnosti, aj u cicavcov,“ uviedli vedci.

Ak okruh pažerák - mozog skutočne existuje u ľudí, mohol by byť spôsobom liečby porúch príjmu potravy, ako je anorexia alebo záchvatové prejedanie. To je však ešte ďaleko.

„V tomto štádiu nevieme dosť o tom, ako kontrolný okruh u ľudí skutočne funguje,“ povedal Pankratz. „V tejto oblasti sú potrebné ešte roky výskumu.“

Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Current Biology.