Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Farmári by v budúcnosti mohli zisťovať zrelosť paradajok za pomoci lasera

Farmári by v budúcnosti mohli zisťovať zrelosť paradajok za pomoci lasera
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Paradajky počas zrenia menia farbu zo zelenej na oranžovú a potom na červenú, no posúdenie, kedy sú na vrchole zrelosti je len na samotných pestovateľoch. Je to subjektívne, pretože sa vykonáva voľným okom, no vďaka výskumu na španielskej univerzite v Baskicku by farmári mohli čoskoro používať laserové zariadenie, ktoré by im dalo presnú odpoveď na to, či sú paradajky zrelé.

Výskumný tím pod vedením Josu Trebolazabala experimentoval s využitím prenosného Ramanovho spektrometra pre stanovenie zrelosti paradajok. Ramanov spektrometer funguje na princípe nedeštruktívneho určovania zloženia objektu tým, že svieti na neho laserom a potom analyzuje spôsob, akým molekuly objektu rozptyľujú svetlo.

Hoci väčší laboratórny Ramanov spektrometer by poskytol oveľa presnejšie merania, jeho prenosný model sa ukázal byť dostatočne presný pre použitie pri meraní zrelosti paradajok v teréne.

Josu Trebolazabala analyzuje zloženie paradajky s použitím prenosného Ramanovho spektrometra

Vedci zistili, že keď paradajky menia farbu zo zelenej na oranžovú, aktivujú sa karotenoidné zlúčeniny, vďaka ktorým paradajky získavajú živiny až do dosiahnutia svojho optimálneho bodu. Inými slovami dovtedy kým lykopén (červený karotenoid) nedosiahne maximálnu úroveň. Potom už paradajky začínajú strácať svoj obsah karotenoidov, čo dokazujú analýzy vykonané na prezretých paradajkách.

Technológia prenosného Ramanovho spektrometra by sa podľa vedcov dala použiť aj na posúdenie zrelosti iných plodín, ktoré počas dozrievania menia svoju farbu. Tím už technológiu úspešne otestoval aj na tekviciach.