Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový prírodný konzervant je účinnejší ako jeho umelé náprotivky

Nový prírodný konzervant je účinnejší ako jeho umelé náprotivky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V záplave množstva potravín v obchodoch je problém nájsť zdravé potraviny, v ktorých sa nenachádzajú potenciálne škodlivé umelé konzervačné látky. Tie však prispievajú k vyššej trvanlivosti produktu, čo je výhodné najmä pre predajcov. Možno však v potravinárstve svitá na lepšie časy, pretože vedcom v Singapure sa podarilo vyvinúť prírodnú konzervačnú látku z rastlín, o ktorej tvrdia, že je dokonca účinnejšia ako jej umelé náprotivky.

Nová prírodná konzervačná látka bola vyvinutá na pôde Technickej univerzity Nanyang (NTU) v Singapure tímom vedcov pod vedením profesora Williama Chena. Prírodný konzervant obsahuje takzvané fytonutrienty známe ako flavonoidy. Tie sa vyskytujú prirodzene v takmer všetkých rastlinách ovocia a zeleniny. Pomáhajú im sa brániť pred hrozbami, ako sú škodcovia, patogény a environmentálne stresy, vrátane vystavenia ultrafialovému slnečnému žiareniu.

V predchádzajúcom výskume sa flavonoidy ukázali byť sľubným antimikrobiologickým činidlom, ktorého spracovanie však bolo náročné a neudržateľné. Vedci z NTU však tvrdia, že vyvinuli spôsob výroby flavonoidov, ktoré zabíjajú baktérie hneď od začiatku. Použili k tomu podobný proces, aký sa používa na výrobu vakcín a implantovali mechanizmus rastlín na druh pekárenských kvasníc nazývaných ako Saccharomyces cerevisiae. Kvasinky reagovali produkciou hotových flavonoidov s vysokými antimikrobiologickými a antioxidačnými vlastnosťami, ktoré sú nevyhnutné pre konzerváciu potravín.

Počas laboratórnych testov bola konzervačná látka s obsahom flavonoidov pridaná do vzoriek ovocnej šťavy a mäsa, ktoré zotrvali nepoškodené dva dni pri izbovej teplote. Oproti tomu vzorky ošetrené umelými konzervačnými látkami podľahli kontaminácii baktériami už za šesť hodín.

Univerzita NTU momentálne rokuje s priemyselnými partnermi, aby sa táto technológia mohla začať komerčne využívať a tak by sme sa čoskoro mohli dočkať zdravších potravín, ktoré by sa tak rýchlo nekazili.

Vedci z Technickej univerzity Nanyang v Singapure objavili rastlinnú konzerváciu potravín, ktorá je účinnejšia ako umelé konzervačné látky.