Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zdravý probiotický nápoj sa vytvára zo zapáchajúceho sójového odpadu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas výroby sójového mlieka a tofu sa tvorí sójová buničina, známa aj pod pojmom okara. Výskumníci z Národnej univerzity v Singapure však prišli na spôsob, ako z tohto zapáchajúceho odpadového materiálu vytvoriť zdravý a chutný probiotický nápoj.

Doktorandka potravinárskej vedy a technológie Vong Weng Chanová z Národnej univerzity v Singapure (NUS) sa pôvodne zaoberala myšlienkou fermentácie sójovej buničiny, aby sa jej zápach stal príjemnejším. Už počas bakalárskeho štúdia pracovala na projekte, v ktorom sa skúmalo použitie sójového mlieka do rôznych potravín. Chanová vtedy zistila, aké obrovské množstvo sójovej buničiny sa zlikviduje ako odpadový materiál a myslela si, že kvasenie by mohlo byť jedným zo spôsobov, ako zmeniť buničinu na niečo výživné, čo nezapácha a aj dobre chutí.

Zdravý nápoj zo sójovej buničiny obsahuje minimálne 1 miliardu živých probiotík na porciu spolu s vlákninou, aminokyselinami a tiež aj s vysokým množstvom voľných izoflavónov.

Pod dohľadom docenta Liu Shao Quana sa pokračovalo v experimentovaní v procese fermentácie sójovej buničiny s rôznymi kvasinkami, enzýmami a probiotickými baktériami. Kombinácia, ktorá sa nakoniec ukázala ako najlepšia zahŕňala kvasinky Lindnera saturnus NCYC 22, enzým Viscozyme L a baktérie Lactobacillus paracasei L26, produkovala ovocný nádych a chuťovo dobrý nápoj. Ten navyše obsahuje minimálne 1 miliardu živých probiotík na porciu spolu s vlákninou, aminokyselinami a tiež aj s vysokým množstvom voľných izoflavónov, čo sú prirodzene sa vyskytujúce antioxidanty, ktoré prispievajú k zdravému srdcu.

Nový sójový nápoj sa vyrába približne jeden a pol dňa a vydrží až šesť týždňov bez nutnosti skladovania v chladničke. Bežné probiotické nápoje, ktoré sú na báze mlieka pritom musia byť skladované v chladničke a ich životnosť je len asi štyri týždne. Navyše neobsahujú ani voľné izoflavóny.

Výskumníci z NUS teraz skúšajú rôzne iné enzýmy a baktérie, aby zdokonalili proces, ktorý patentovali a chystajú sa ho komercializovať.

Tento unikátny sójový koktejl navrhli docent Liu Shao Quan a doktorandka Vong Weng Chanová.