Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rajčinový „parfum“ môže ochrániť plodiny pred baktériami a suchom

Rajčinový „parfum“ môže ochrániť plodiny pred baktériami a suchom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rajčiny sa dajú považovať za odolné rastliny, čo je čiastočne spôsobené zlúčeninou známou ako hexenylbutyrát. Španielski vedci pritom zistili, že postrek vyrobený zo syntetického hexenylbutyrátu môže pomôcť rôznym plodinám pred suchom a baktériami.

V prirodzenom procese takzvanej transpirácie sa voda vo vnútri rastliny odparí cez malé póry (známe ako stomata), ktoré sa pravidelne otvárajú na povrchu svojich listov. Cez tieto stomaty rastlina súčasne naťahuje aj oxid uhličitý z okolitého vzduchu. Táto výmen je nevyhnutná aj na reguláciu procesu fotosyntézy. V nedávnej štúdii sa zistilo, že v dôsledku zvýšeného oxidu uhličitého v atmosfére už nemusia byť rastlinné póry tak dlho otvorené.

No a tu prichádza na rad práve hexenylbutyrát. Táto prírodná forma zmesi spôsobí, že stomata paradajok sa zatvoria a tak v sebe udržiavajú vodu a zabraňujú vniknutiu baktérií cez póry. Vedci zo španielskeho Inštitútu pre rastlinnú, molekulárnu a bunkovú biológiu na základe toho vytvorili syntetickú formu hexenylbutyrátu, s ktorou potom postriekali rastliny rajčín, kukurice, lucerny siatej, citrusov a tabakové plodiny.

Zistilo sa, že takto ošetrené rastliny boli schopné prežiť s menším prídelom vody ako druhá neošetrená skupina a boli zároveň oveľa odolnejšie voči infekcii škodlivými baktériami Pseudomonas syringae. Zlúčenina je pritom jednoduchá a lacná na prípravu, je netoxická a vysoko účinná.

Keďže stomata rastlín vďaka postreku zo syntetického hexenylbutyrátu zostávajú dlhšie uzavreté a ich plody pomalšie dozrievajú. Postrek by sa tak dal využiť pre prospech poľnohospodárov, aby mohli úmyselne oneskoriť dozrievanie plodín podľa potrieb trhu.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).