Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vylepšená ryža s vysokým obsahom bielkovín má vyššie výnosy

Vylepšená ryža s vysokým obsahom bielkovín má vyššie výnosy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia v rozvojových krajinách neprijímajú dostatok bielkovín vo svojej strave, no zvyčajne ich strava pozostáva z množstva ryže. Aj preto sa vedci zamerali na výskum buniek plodín, ktorý môže v upravenej odrode ryže zvýšiť obsah bielkovín až o viac ako 50 percent v porovnaní s bežnými odrodami.

Tím výskumníkov zo štátnej univerzity v Louisiane pred dvomi rokmi vytvoril odrodu dlhozrnnej ryže s vysokým obsahom bielkovín. Odroda dostala názov Frontière a bola vyvinutá prostredníctvom tradičného pestovania. Jej priemerný obsah bielkovín bol 10,6 percenta, čo je až 53 percentný nárast oproti obsahu bielkovín v bežných odrodách ryže, s ktorými tím začal pri výskume. Ryža Frontière navyše potrebuje na varenie o niečo menej tepla, vody a aj času.

Jediným problémom však v tomto prípade je výnos z plodín, ktoré nie sú také vysoké ako z bežnej plodiny ryže s nízkym obsahom bielkovín. Tento nedostatok sa tím vedcov rozhodol riešiť otestovaním až 20 novo vyvinutých odrôd ryže s vysokým obsahom bielkovín. Ukázalo sa, že jedna vypestovaná odroda mala o 11 až 17 percent vyšší výnos ako odroda ryže Frontière.

Výskumníci vyberajú rastlinné bunky pre odrody ryže s vysokým obsahom bielkovín.

Táto nová odroda je pripravená na finálne testovanie priamo v terénnych podmienkach. Vedci predpokladajú, že ich nová ryža s vysokým obsahom bielkovín by mohla slúžiť nielen ako základná výživa, no dala by sa použiť aj ako zdroj pre výrobu ryžovej múky bohatej na bielkoviny, ryžového mlieka či iných potravinových zložiek. Tím v súčasnosti skúma vlastnosti pečenia múky z novej odrody z ryže a porovnávajú to z inými druhmi ryžovej múky.

Pôvodná odroda ryže Frontière sa predáva pod názvom Cahokia a v súčasnosti sa komerčne pestuje v Illinois. Poľnohospodári pri jej pestovaní údajne nemajú žiadne dodatočné finančné náklady a ani nijakým spôsobom nemusia meniť svoje bežné postupy pri pestovaní ryže.

Profesor Herry Utomo hodnotí rast novej generácie odrody ryže s vysokým obsahom bielkovín.