Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová nezvyčajná molekula cukru pôsobí ako prírodný herbicíd

Nová nezvyčajná molekula cukru pôsobí ako prírodný herbicíd
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím nemeckých vedcov z univerzity v Tübingene objavil novú a nezvyčajnú molekulu cukru, ktorá nie je škodlivá pre zvieratá a ľudí, zatiaľ čo môže účinne narušiť rast rôznych rastlín a mikroorganizmov. Výskumníci navrhli novú molekulu ako možný prírodný herbicíd.

Prelomový výskum sa začal identifikáciou novej molekuly cukru, ktorá bola izolovaná za sladkovodných cyanobaktérií nazývaných ako Synechococcus elongatus. Tím vedcov vedel, že tento konkrétny organizmus dokáže významne inhibovať rast iných podobných bakteriálnych kmeňov, no presne to, ako to robí, bolo doteraz neznáme.

Výskumníci objavili nezvyčajnú molekulu cukru, ktorú označili ako antimetabolit, pretože má schopnosť narúšať metabolické procesy. Táto molekula dostala názov 7-deoxy-sedoheptulosa (7dSh) a po vyvinutí nového spôsobu syntézy zlúčeniny sa začal intenzívne študovať mechanizmus jej účinku.

Tím vedcov objavil novú a nezvyčajnú molekulu cukru, ktorá nie je škodlivá pre zvieratá a ľudí, zatiaľ čo môže účinne narušiť rast rôznych rastlín a mikroorganizmov.

Zistilo sa, že 7dSh vykazuje svoje inhibičné účinky blokovaním enzýmu, ktorý hrá úlohu v metabolickej ceste, ktorá je základom rastu mnohých rastlín, baktérií a húb, no nie je prítomná u ľudí ani zvierat. To znamená, že cieleným prerušením tejto cesty by sa mohli dať vytvoriť ideálne herbicídy pre použitie v poľnohospodárstve.

Glyfosát, jeden z najrozšírenejších komerčných chemických herbicídov na svete, rovnako prerušuje metabolickú cestu, no v uplynulých rokoch narastajú obavy z toho, že má nepriaznivé účinky na ľudí, a preto mnohé krajiny začínajú s jeho reguláciou. Na rozdiel od glyfosátu je novo objavený deoxy-cukor úplne prirodzeným biologickým produktom. Vedci veria, že má dobrú odbúrateľnosť a nízku ekologickú toxicitu a preto by mohol byť používaný pre výrobu prírodných herbicídov. Bude však ešte potrebné vykonať štúdie v širšom zábere.