Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci destilujú vodku bez rádioaktívnych látok z černobyľských plodín

Vedci destilujú vodku bez rádioaktívnych látok z černobyľských plodín
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ukrajinskí vedci a ich kolegovia z univerzity v Portsmouthe vydestilovali vodku neobsahujúcu rádioaktívne látky, hoci je vyrobená z plodín získaných z Uzavretej zóny Černobyľskej jadrovej elektrárne. Nová vodka s názvom Atomik je výsledkom trojročnej štúdie o spôsobe premeny rádioaktívnych zložiek v oblasti katastrofy na využiteľné materiály.

Po rozsiahlom chemickom výbuchu a požiari jedného zo štyroch jadrových reaktorov v Černobyle v roku 1986 vyhlásila vtedajšia sovietska armáda karanténnu zónu s rozlohou 4 200 kilometrov štvorcových a evakuovala z nej 300 000 obyvateľov. Dnes je oblasť uzavretou zónou, v ktorej však stále žije takmer 200 ľudí, ktorí z nej odmietli odísť.

V tejto zóne však neexistuje takmer žiadna hospodárska činnosť, s výnimkou vyraďovania ostatných troch reaktorov približne 3 000 pracovníkmi a určitej environmentálnej turistiky (okolo 36 tisíc turistov ročne). Vďaka rádioaktívnej kontaminácii je akékoľvek rozsiahle poľnohospodárstvo nepraktické, no vedci tvrdia, že niektoré oblasti Uzavretej zóny Černobyľskej jadrovej elektrárne by sa dali využiť pre obmedzenú kultiváciu plodín, počnúc ich použitím ako zložiek pre výrobu alkoholu.

Vedci vydestilovali vodku Atomik neobsahujúcu rádioaktívne látky, ktorá je vyrobená z plodín získaných z Uzavretej zóny Černobyľskej jadrovej elektrárne.

Výsledkom vedeckého úsilia sa stala prvá fľaša destilovanej vodky s názvom Atomik, ktorá naznačuje možný spôsob hospodárskej obnovy spoločenstiev žijúcich v zóne povinného presídlenia a v jej blízkosti. Vedci dúfajú, že ak by sa vodka Atomik uviedla na trh, 75 percent zisku by mohlo smerovať na podporu komunity v Uzavretej zóne. Zdá sa však, že predaj vodky z oblasti jadrovej katastrofy by mohol vzbudiť nedôveru a obavy spotrebiteľov. Preto vedci našli spôsob, ako minimalizovať rádioaktívne látky vo vodke.

Na výrobu vodky bolo použité obilie vypestované na testovacích pozemkoch v Uzavretej zóne Černobyľskej jadrovej elektrárne a voda z hĺbkových vrtov nachádzajúcich sa 10 kilometrov od miesta reaktora. Tím vedcov tvrdí, že počiatočná zmes obsahovala dostatok rádioaktívneho izotopu stroncia-90 na produkciu dávky ožiarenia o niečo vyššej ako 20 Bq / kg. No destilačný proces to odstránil a zostal iba prírodný izotop uhlíku-14, ktorý sa bežne nachádza v potravinách a liehovinách.

Z dôvodu právnych problémov v súčasnosti existuje len jedna fľaša vodky Atomik. Ak sa však podarí prekonať legislatívne prekážky, spoločnosť Chernobyl Spirit Company dúfa, že začne s výrobou vodky v experimentálnom meradle.