Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Krížené jablká Cosmic Crunch môžu zostať čerstvé po celý rok

Krížené jablká Cosmic Crunch môžu zostať čerstvé po celý rok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na pulty obchodov v USA sa dostáva nová odroda jabĺk s názvom Cosmic Crunch, ktorá sľubuje extra šťavnatý a chrumkavý zážitok. Vďaka starostlivému vývoju v priebehu dvoch desaťročí sa jablká vyznačujú skladovacou životnosťou až 12 mesiacov, pokiaľ sú uchovávané v správnych podmienkach.

Jablká Cosmic Crunch sú výsledkom výskumu kríženia odrôd jabĺk Enterprise a Honeycrisp na Washingtonskej štátnej univerzite. Vedci pritom začali pracovať na tomto hybridnom ovocí už od roku 1997. Výsledné patentované jablko Cosmic Crunch je veľké, šťavnaté a chrumkavé. Vďaka prirodzene zvýšenej úrovni kyslosti a cukru by malo byť aj oveľa sladšie. Tím vedcov tvrdí, že domáci pekári tak do svojich receptov nemusia pridávať toľko cukru.

Nová odroda jabĺk Cosmic Crunch.

Výnimočnou vlastnosťou nových jabĺk Cosmic Crunch je ich dlhá skladovateľnosť. Okrem vysokej odolnosti voči pomliaždeninám sa dajú jablká Cosmic Crunch uchovávať v kontrolovanej atmosfére až 12 mesiacov, v chladničke je to šesť mesiacov alebo dlhšie, no a v miske pri izbovej teplote je doba skladovania udávaná na niekoľko týždňov.

Nová odroda jabĺk Cosmic Crunch.

Podľa vedcov je to možné preto, že jablko Cosmic Crunch nevykazuje žiadne z typických porúch, ktoré trápia pri skladovaní menšie jablká, ako je napríklad vnútorné zhnednutie, poškodenie chladom, scvrknutie alebo citlivosť na oxid uhličitý a nízky obsah kyslíka. Jablko bolo pomenované podľa bielych škvŕn, ktoré dotvárajú jeho šupku. Po viac ako 20 rokoch výskumu je nové jablko pripravené vyraziť do sveta, pričom už sa začalo dodávať do vybraných obchodov v USA.

Nová odroda jabĺk Cosmic Crunch.