Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový kompozitný obal na jedlo účinne zabíja baktérie

Nový kompozitný obal na jedlo účinne zabíja baktérie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Polyetylénová fólia, ktorá sa zvyčajne používa na balenie potravín, je pevná, priehľadná, prepúšťa plyny a je vode odolná. No nedokáže zabiť škodlivé baktérie. Tím výskumníkov z Pennsylvánskej štátnej univerzity preto vyvinul kompozitný antibakteriálny materiál, ktorý by mohol nahradiť používaný polyetylén.

Nový kompozitný antibakteriálny materiál obsahuje polysacharidový polymér známy ako pullulán, ktorý je naplnený antibakteriálnou látkou prírodného pôvodu nazývanou ako L-arginát. Pullulán aj L-arginát sú látky, ktoré sú už schválené pre používanie v potravinárstve.

Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity začali aplikáciou povlaku z tejto zmesi na jednu stranu bežnej polyetylénovej fólie. Aby sa zmes lepila na fóliu, bolo potrebné upraviť pullulán aj plast, pretože polyetylén je zvyčajne dosť hydrofóbny, čiže odpudzuje tekutinu.

Nový obal na jedlo vyrobený z kompozitného antibakteriálneho materiálu.

Výsledný obal z kompozitného materiálu, s antibakteriálnym povlakom z vnútornej strany, bol následne použitý na vákuové zabalenie kusov surového hovädzieho mäsa, surových kuracích a morčacích pŕs, ktoré boli pripravené na konzumáciu. Všetky vzorky mäsa boli potom naočkované toxickými baktériami E. coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes a Staphylococcus aureus. Po vložení vzoriek do chladničky po dobu až 28 dní sa zistilo, že ich bakteriálna populácia sa výrazne znížila.

„Nová kompozitná fólia nám môže poskytnúť antimikrobiálne vlastnosti a súčasne poskytnúť silu a všetky ďalšie požadované vlastnosti polyetylénu, ktoré sú v priemysle stále požadované, povedala vedúca vedeckého tímu, Prof. Catherine Cutterová.

Nový obal na jedlo vyrobený z kompozitného antibakteriálneho materiálu.