Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová nálepka naznačí, či bolo chladené jedlo dobre skladované

Nová nálepka naznačí, či bolo chladené jedlo dobre skladované
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak kupujete jedlo, ktoré by malo byť chladené až do doby, kým ho nezoberiete z boxu v obchode, bolo by určite dobré vedieť, či v určitom okamihu nebolo skladované vo vyššej teplote. Pomôcť by v tom mohla nová experimentálna nálepka, ktorá naznačí, či sa niečo také nestalo.

Jednorazová nálepka bola vyvinutá vedcami z Kórejského výskumného ústavu chemickej technológie (KRICT) a je určená na to, aby držala na obale potravín citlivých na teplotu, ako je mäso, ryby, ovocie a zelenina. Mohla by sa tiež použiť aj na iné výrobky, ktoré je potrebné uchovávať v zmrazenom alebo chladenom stave, ako sú lieky.

Tenká a flexibilná nálepka obsahuje povrchový povlak z polymérnych nanovlákien, ktoré sa úhľadne pretínajú, pokiaľ je okolitá teplota nízka. To spôsobuje, že povlak je nepriehľadný a zabráni videniu podkladového obrázka na nálepke. Ak by však tento povlak dosiahol teplotu najmenej 10 ° C (50 ° F) počas určitého času, vlákna sa „roztavia“ a ich štruktúra sa rozpadne. Povlak sa tak stane priehľadným a obrázok na nálepke bude viditeľný. V tomto stave zostane povlak aj potom, keď sa následne zníži teplota.

Mikroskopické snímky ukazujú, ako stúpajúca teplota spôsobuje rozpad nanovlákien a povlak sa stáva priehľadným.

Keďže sú niektoré potraviny citlivejšie na teplotu ako iné, množstvo času pri vyššej teplote, ktoré je potrebné na to, aby sa povlak rozložil, sa dá vyladiť použitím nanovlákien so špecifickým zložením a hrúbkou. To znamená, že pri izbovej teplote sa môže obraz nálepky zobraziť napríklad za 30 minút alebo až pokiaľ neuplynie maximálna doba do 24 hodín.

O tejto technológii vedci ďalej tvrdia, že je lacná, pričom výrobné náklady sa odhadujú približne len na jeden cent za jednu nálepku.

Kórejskí vedci so vzorkami potravín , na ktorých su nalepené novo vyvinuté nálepky.