Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náplasť s mikroihlami mení farbu, aby označila pokazenú potravinu

Náplasť s mikroihlami mení farbu, aby označila pokazenú potravinu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už sme sa v minulosti stretli s takzvanými mikroihlovými náplasťami, ktoré sa používajú na bezbolestné a pomalé uvoľňovanie liekov cez pokožku pacienta. Vedci z MIT teraz prispôsobili túto technológiu na detekciu pokazených potravín.

Náplasti s mikroihlami zvyčajne pozostávajú z malého polymérového štvorca, ktorého spodná strana je pokrytá radom drobných hrotov naplnených liečivom. Tieto mikroihly sú vyrobené z vodorozpustného biologicky kompatibilného materiálu. Keď sa takáto náplasť pritlačí na telo pacienta, hroty bezbolestne prenikajú do vrchnej vrstvy kože. Potom sa rozpustia a prostredníctvom intersticiálnej tekutiny, ktorá obkopuje kožné bunky, uvoľnia liečivo do krvného obehu.

Náplasť s mikroihlami, ktorá dokáže detegovať pokazenú potravinu.

Nová náplasť s mikroihlami, ktorú vytvorili vedci z MIT, je vyrobená z fibroínu, čo je jedlá bielkovina z hodvábu, spolu s dvomi druhmi polymérov, ktoré sa dajú použiť ako bioatrament. Jeden polymér je citlivý na molekulu v baktériách E. coli, zatiaľ čo druhý citlivý na úrovne pH, ktoré sú zvyčajne spojené so znehodnotením potravín. V obidvoch prípadoch zmení polymér farbu, ak je prítomná cieľová molekula alebo daná hodnota pH.

Keď sa náplasť aplikuje na povrch povrch kúska čerstvého produktu, jej ihly (každá z nich je približne 1,6 mm dlhá a len 600 mikrónov široká) nasávajú tekutiny z tejto potraviny. Ide o údajne presnejší prístup ako tie, ktoré len testujú povrch potraviny, pretože takéto povrchy môžu obsahovať zákutia, v ktorých sa môžu patogény skryť pred senzormi.

Vzorky rybích filetov s náplaťou s mikroihlami, na ktorej sú z reaktívneh bioatramentu vytlačené informačné písmená pre potvrdenie pokazenia potraviny zmenou farby z modrej na červenú.

Počas laboratórnych testov vedci aplikovali svoju technológiu na surové rybie filety. Tie obsahovali buď baktérie E. coli, baktérie Salmonella, alebo neobsahovali vôbec žiadne kontaminanty. Náplasti boli potom priložené na všetky vzorky, pričom každá náplasť obsahovala reaktívny bioatrament na baktérie baktérie E. coli, ktorý bol vytlačený ako písmeno E, a pH reaktívny bioatrament ako písmeno C.

Po približne 16-tich hodinách uloženia vzoriek pri izbovej teplote sa písmená E zmenili z modrej na červenú farbu, ale len na vzorkách, v ktorých boli prítomné baktérie E. coli. O niekoľko hodín neskôr však písmená E a C sčervenali na všetkých vzorkách, čo naznačuje, že sa všetky pokazili, keď boli príliš dlho bez chladu.

Vedci v súčasnosti pracujú na urýchlení reakčného času a zvýšení citlivosti náplastí pre použitie so širším spektrom kontaminantov. Tím dúfa, že túto technológiu by mohli pracovníci používať na sledovanie potravinových produktov počas ich prepravy a spotrebitelia zase na kontrolu potravín v obchode alebo doma.

Náplasti s mikroihlami, ktoré dokážu detegovať pokazenú potravinu.