Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronický nos používa farebný čiarový kód na odhalenie pokazeného mäsa

Elektronický nos používa farebný čiarový kód na odhalenie pokazeného mäsa
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak by človek presnejšie vedel, kedy už nie je bezpečné jesť danú potravinu, mohlo by to pomôcť vyhnúť sa veľkému plytvaniu. V poslednej dobe sa preto vyvíjajú malé senzory, ktoré dokážu povedať, kedy sa tieto položky začnú kaziť. Medzinárodný tím vedcov teraz prináša ďalšie riešenie v podobe „elektronického nosa“, ktorý sa pri sledovaní čerstvosti rôznych druhov mäsa spolieha na čiarové kódy meniace farbu.

Vývoj elektronického nosa viedli vedci zo singapurskej Technologickej univerzity v Nanyangu a tím sa zameral na plyny, ktoré vznikajú pri rozklade mäsa. Riešenie je v skutočnosti vymodelované po vzore nosa cicavcov, kde sa tieto typy plynov viažu na receptory, ktoré generujú signály prenášané do mozgu, a sú interpretované ako zápach starnúceho alebo už pokazeného mäsa.

Namiesto týchto receptorov má novo vyvinutý elektronický nos sadu 20 tyčiniek, ktoré sú vyrobené z chitosanu a derivátu celulózy, pričom sú naplnené rôznymi farbami. Keď sa počas procesu starnutia mäsa produkujú plyny, farbivá na ne reagujú zmenou farby a vytvárajú jedinečné vzory. Tie sa potom môžu použiť ako zreteľné znaky rôznych stavov mäsa.

Vývoj elektronického nosa viedli vedci zo singapurskej Technologickej univerzity Nanyang.

Popri tomto čiarovom kóde meniacom farbu vyvinuli vedci aj algoritmus umelej inteligencie, ktorý slúži ako taká „čítačka čiarových kódov.“ Tento program bol natrénovaný na katalógu obrázkov rôznych čiarových kódov a farebných vzorov, takže rôzne vône mohli byť korelované s rôznymi úrovňami sviežosti mäsa.

Vďaka algoritmu načítanému do aplikácie pre smartfóny a čiarovým kódom nalepeným na obaloch kuracích, rybích a hovädzích výrobkov posudzovali vedci čerstvosť rôznych druhov mäsa. Elektronický nos bol pritom schopný stopercentne detegovať pokazené mäso a čerstvé alebo menej čerstvé mäso s presnosťou od 96 až do 99 percent. Celkovo sa jeho presnosť uvádza na 98,5 percenta.

Tím podal patent na túto technológiu a dúfa, že systém ešte vylepší, aby bol zameraný aj na iné druhy rýchlo sa kaziacich potravín.

Elektronický nos dokáže odhaliť pokazené mäso analýzou jedinečných farebných vzorov v čiarových kódoch použitých na obaloch.