Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot vybavený prísavkou môže zberať a orezávať vypestované huby

Robot vybavený prísavkou môže zberať a orezávať vypestované huby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa výskumníkov z Pennsylvánskej štátnej univerzity zažíva v súčasnosti odvetvie pestovania húb nedostatok ľudských pracovných síl. Tím sa teda pustil do riešenia tohto problému a vyvinul špeciálneho hubárskeho robota.

Nové elektropneumatické zariadenie, ktoré je určené špeciálne na použitie pre huby Agaricus bisporus, ktoré sú pestované na policovom systéme, je schopné zberať tieto huby, orezávať konce ich stoniek a potom ich ukladať do zbernej nádoby. V pláne je to, aby sa tento systém dal nakoniec využiť s technológiou počítačového videnia na identifikovanie a zameranie sa na jednotlivé pestované huby.

Robotický systém je navrhnutý na použitie pre huby Agaricus bisporus pestované na policiach.

Samotný zber je umožnený prostredníctvom prísavky s nastaviteľným tlakom, ktorá sa zachytí na vrchu každej huby a potom ju vytiahne smerom nahor. Boli pritom vyskúšané rôzne tlaky vzduchu a doby nasávania, aby sa dospelo ku kombinácii, ktorá by umožňovala zber huby pomocou robotického systému a následného vloženia huby do zbernej nádoby. To všetko bez toho, aby robot nejakým spôsobom porušil samotný hríb.

Zberné rameno robota (hore) a jeho orezávacia čepeľ (dole).

V doteraz vykonaných laboratórnych testoch sa tento robotický systém osvedčil s až 94,2 percentnou úspešnosťou zberu húb a 97 percentnou úspešnosťou pri orezávaní ich stoniek. Tím verí, že tieto čísla by sa mali s ďalším vývojom ešte zlepšiť, ako náhle bude tvar prísavky optimalizovaný pre konkrétnu úlohu.

Nájdenie pracovníkov na zber húb je podľa vedcov náročné, ako je aj náročná samotná práca. Táto technológia automatizovaného zberu by tak mohla byť v budúcnosti veľkou pomocou.

Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity s prototypom robota navrhnutého pre automatizovaný zber húb.