Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Proteín z húb môže byť ekologickou alternatívou vaječných bielkov

Proteín z húb môže byť ekologickou alternatívou vaječných bielkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prášok z vaječných bielkov je veľmi rozšírená potravinová zložka, čo znamená, že sa musí chovať veľa sliepok, ktoré spotrebujú veľké množstvo krmiva a produkujú veľa odpadu. Čoskoro by však mohla existovať ekologickejšia alternatíva, a to vďaka hube, ktorá produkuje kľúčový proteín vaječného bielka.

V štúdii uskutočnenej Helsinskou univerzitou a Technickým výskumným centrom VTT vo Fínsku vedci geneticky zmenili vláknitú hubu Trichoderma reesei tak, aby produkovala a vylučovala ovalbumín, ktorý tvorí viac ako polovicu obsahu bielkovín v prášku z vaječných bielkov.

Urobili to tak, že izolovali kurací gén zodpovedný za produkciu ovalbumínu, vložili ho do huby, zozbierali vylučovaný proteín, potom ho skoncentrovali a vysušili na prášok. Pri testovaní tento prášok vykazoval mnohé z rovnakých požadovaných vlastností ako prášok z vaječného bielka, ako je schopnosť peniť.

Rovnako ako tradičný prášok z vaječných bielkov, aj ovalbumín získaný z húb (na obrázku) má vynikajúce penivé vlastnosti.

Okrem toho vedci uvádzajú, že v porovnaní s chovom sliepok pre ich vaječné bielka by produkcia ovalbumínu získaného z húb mala znížiť požiadavky na využívanie pôdy o takmer 90 percent a znížiť emisie skleníkových plynov o 31 až 55 percent.

Ešte sa musí presne určiť, koľko energie by bolo potrebné, ale tím verí, že by to malo byť podstatne menej, ako si v súčasnosti vyžadujú kuracie farmy. Ak by sa použili nízkouhlíkové zdroje energie, vedci odhadujú, že zníženie emisií skleníkových plynov by mohlo dosiahnuť až 72 percent.

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne Nature Food.