Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volvo testuje autonómne kamióny

Autor:
Alžbeta Harry Gavendová
Zverejnené:
9. 10. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bezpečnosti nie je nikdy dosť – zvlášť ak ide o chodcov a okolitú premávku, kde situáciu navyše môžu skomplikovať i cyklisti (bez urážky). Automobilka Volvo hľadá usilovne riešenia a spája nie len bezpečnosť, ale aj autonomitu nadrozmerných vozidiel, ktoré brázdia denne cesty.

Severania z Volva poriadne pracujú na autonómnosti svojich áut – a postupne testujú nie len tie osobné, ale aj kamióny v rôznych podmienkach – a s rôznym vybavením. Momentálne obdarovali svoje vozidlá 360-stupňovým skenerom, ktorý nepretržite monitoruje okolie počas pohybu. Vďaka tomu dokáže predpokladať „prekážky“, ktoré sa v jeho trajektórii môžu objaviť v nasledujúcich piatich sekundách. Rozoznáva chodcov, cyklistov i ostatné autá.

Pomocou radarov, kamier a senzorov zvláda systém omnoho viac, ako si môžete skontrolovať v spätnom zrkadle. Ak napríklad systém zistí, že sa k nemu blíži cyklista, okamžite začne prepočítavať možné riziko kolízie. Ak je veľké, dá signál vodičovi a ak ani to nepomôže, kamión zastaví sám. Kedy sa však dočkáme podobných inteligentných kamiónov? Volvo tvrdí, že v priebehu 5 až 10 rokov. Stále sú však na tom lepšie, ako chlapci z Mercedesu – tí predstavili svoju podobnú víziu až pre rok 2025.