Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Continental CUbE sa vydá na autonómne jazdné testy do Frankfurtu

Continental CUbE sa vydá na autonómne jazdné testy do Frankfurtu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Okrem veľkých výrobcov pracuje na vývoji autonómnych vozidiel aj skupina dodávateľov pre automobilky. Spoločnosť Continental sa chystá pustiť do prevádzky autonómne vozidlo, ktoré bude testované v stredisku spoločnosti vo Frankfurte. Cieľom je vyladenie spôsobu, akým sa autonómne vozidlá bez vodiča navigujú v komplexnom mestskom prostredí.

Autonómne vozidlo, ktoré bude podrobené testom vo Frankfurte, nesie názov Continental Urban mobility Experience, skrátene CUbE. Toto meno odzrkadľuje túžbu po maximálnom vnútornom priestore, čo sa podpísalo aj na tvare vozidla. To je vybavené rôznymi technológiami, ako sú pokročilejšie verzie asistenčných systémov pre vodiča a senzory, ktoré sa už nachádzajú v súčasných vozidlách. Tieto technológie sa naďalej rozvíjajú tak, aby v budúcnosti priniesli plne autonómne schopnosti. Spoločnosť Continental prezradila, že v CUbE sa nachádzajú aj nové technológie, ako je napríklad laserový senzor.

Spoločnosť Continental chce začať testovať svoje autonómne vozidlo CUbE v mestkej infraštruktúre v areáli strediska vo Frankfurte.

Predpokladom je, že autonómne vozidlá by sa mohli stať ideálnym dopravným prostriedkom takzvanej zdieľanej ekonomiky vo forme robotických taxíkov. Continental preto kladie vysoký dôraz na interiér autonómnych vozidiel. Cieľom je vytvorenie pohodlného prostredia s materiálmi, ktoré sú odolné voči poškriabaniu a znečisteniu, s ohľadom na bezpečnosť prepravovaných pasažierov.

Autonómne vozidlo Continental CUbE je vybavené pokročilejšími verziami súčasných technológií pre asistenciu vodiča, ako aj novými technológiami s cieľom dosiahnutia úplnej autonómnej jazdy.

Spoločnosť Continental vidí budúcnosť autonómnych vozidiel ako taxíkov najmä v mestách, ako je Berlín, kde podľa odhadov spoločnosti je priemerná denná vzdialenosť prejdená automobilom približne 20 kilometrov, pričom sa skladá z troch jázd denne. V dôsledku toho sú automobily väčšinu dňa zaparkované na ceste, v garáži alebo na verejnom parkovisku. Na rozdiel od toho autonómne vozidlá nemusia počas dňa parkovať, ale môžu jednoducho vyložiť jednu osobu a pokračovať na trase k ďalšiemu cestujúcemu.

Autonómne vozidlo CUbE bude testované v typickej mestskej infraštruktúre v areáli strediska spoločnosti Continental vo Frankfurte. CUbE bude tiež vystavené na autosalóne vo Frankfurte, ktorý sa začne 14. septembra.

Autonómne vozidlo Continental CUbE bude vystavené aj na nadchádzajúcom autosalóne vo Frankfurte.