Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rakúšania vyvíjajú robotický systém rýchleho nabíjania elektromobilov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektromobily sa čoraz častejšie objavujú už aj na našich cestách a utešene narastá aj sieť rýchlo nabíjacích staníc. Aby sa elektromobily stali ešte atraktívnejšími a donútili spotrebiteľov zanevrieť na vozidlá so spaľovacím motorom, výrobcovia experimentujú s robotickými nabíjacími stanicami. Tie sú však určené na konkrétnu značku vozidla. Najnovší robotický nabíjací systém, ktorý pochádza z Rakúska, je však zaujímavý tým, že dokáže pracovať s rôznymi typmi elektrických vozidiel.

Robotický systém pre automatické rýchle nabíjanie elektromobilov vyvinul tím výskumníkov z technickej univerzity z rakúskeho Grazu v spolupráci s kolegami zo spoločností BMW, MAGNA Styer Engineering, KEBA – spoločnosťou zaoberajúcou sa automatizáciou a Rakúskym združením automobilových inžinierov. Systém je súčasťou projektu Komfortable Mobilität mittels Technologieintegration, čiže niečo v zmysle „pohodlná mobilita prostredníctvom technologickej integrácie.

Najnovší robotický nabíjací systém, ktorý pochádza z Rakúska, je zaujímavý tým, že dokáže pracovať s rôznymi typmi elektrických vozidiel.

Robotický systém pritom môže byť súčasťou vonkajšej alebo vnútornej nabíjacej stanice pre elektromobily. Inštalácia obsahuje rozostavenie viacerých kamier, ktoré sledujú elektrické vozidlá pri parkovaní a nabíjaní v stanici. Vodič pritom nemusí svoj elektromobil zaparkovať na presnom mieste a systém dokáže fungovať za rôznych svetelných podmienok.

Analýzou záberov z kamier dokáže vysokokapacitná nabíjačka identifikovať značku respektíve model auta, nájsť nabíjací port na vozidle a zistiť o aký typ sa jedná. Potom robotické rameno vyberie správny typ kvapalinou chladenej nabíjacej hadice s konektorom a zasunie ju do vozidla. V určitých prípadoch sa takýmto spôsobom dá elektromobil údajne nabiť v priebehu niekoľkých minút. Veľkou výhodou tohto robotického systému je, že dokáže automaticky nabíjať jeden elektromobil za druhým bez ohľadu na to, od ktorého výrobcu pochádza.

Analýzou záberov z kamier dokáže vysokokapacitná robotická nabíjačka identifikovať značku elektromobiu, nájsť nabíjací port na vozidle a začať ho nabíjať.