Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Búda s potláčaním hluku zaistí, aby si pes mohol užiť pokojný Silvester

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Silvestrovské oslavy bývajú bujaré, no pre štvornohých maznáčikov to je skôr utrpenie. Automobilka Ford sa tento problém rozhodla vyriešiť vytvorením prototypu búdy pre psov, ktorá disponuje technológiou potláčania hluku a teda zablokuje vonkajšie zvuky a pre úzkostlivého psa vytvorí tichú zónu pokoja.

Mnohé psy reagujú chvením, strachom až panikou na hlasné zvuky, ako je búrka alebo púšťanie ohňostrojov počas osláv príchodu Nového roku. Niektorí majitelia to riešia upokojujúcim objatím alebo zabalením svojho štvornohého miláčika do deky či inej prikrývky. No to samotné hlasné zvuky nezastaví.

Automobilka Ford sa preto rozhodla použiť podobnú technológiou pre potláčanie okolitých ruchov, ktorá sa nachádza vo viacerých dnešných modeloch slúchadiel, a ktorú predstavila aj vo svojom SUV Edge. Vývojári ju implementovali do prototypu dizajnovo zaujímavej psej búdy, ktoré tak pre štvornohého člena rodiny zosobňuje oázu pokoja. Keď mikrofón vo vnútri búdy zaregistruje zvuk ohňostrojov či iný hlasný zvuk, ako je napríklad hrmenie počas búrok, audio systém vyšle protichodné frekvencie, ktoré tento hluk vyrušia. Búda je tiež dostatočne zvukotesná sama o sebe, keďže obsahuje vysoko zhustenú vrstvu korku.

Prototyp búdy pre psov Ford s technológiou potláčania okolitého hluku.

Technológia Active Noise Control, ktorú Ford využíva vo svojich vozidlách, sa tak zdá byť ideálnou aj pre takéto použitie. No túto búdu si nebudete môcť tak ľahko vyskúšať vo vlastnom domove, pretože spoločnosť Ford zatiaľ neuviedla žiadnu zmienku o budúcej komerčnej dostupnosti. Projekt psej búdy s technológiou potláčania hluku je zatiaľ prvým v sérii projektov Interventions, v ktorých sa automobilka snaží riešiť každodenné problémy s pomocou svojich automobilových technológií.

Prototyp búdy pre psov Ford s technológiou potláčania okolitého hluku.