Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Singapure bude jazdiť prvý elektrický autobus Volvo bez vodiča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska automobilka Volvo patrí k inovátorom autonómnej dopravy, zatiaľ čo Singapur sa chce zaradiť na prvú pozíciu nasadzovania týchto technológií. Aj preto Volvo v spolupráci s Technologickou univerzitou Nanyang (NTU) spúšťa pilotný projekt prvého plnohodnotného autonómneho elektrického autobusu na svete.

Model autobusu Volvo 7900 je prvý plne autonómny elektrický autobus spoločnosti, ktorý má slúžiť pre verejnú dopravu. Jednopodlažný autobus má 36 miest na sedenie a celkovú kapacitu pre takmer 80 cestujúcich. V areáli univerzity NTU v Singapure pomôže autobusu nájsť správnu cestu navigačný softvér s umelou inteligenciou.

Tej pomáha zbierať dáta viacero technológií mapovania okolitého, vrátane pokročilých senzorov, ako je LiDAR, stereoskopické kamery pre snímanie 3D záberov a vyspelý globálny navigačný satelitný systém, ktorý má presnosť určenia lokality na 1 centimeter. Na palube autobusu sa tiež nachádza inerciálna meracia jednotka, ktorá sleduje pohyb vozidla pod uhlom, čím sa zabezpečí jeho plynulá jazda aj na nerovnom teréne.

Plne autonómny elektrický autobus Volvo 7900.

Plne elektrický autonómny autobus Volvo 7900 bude napájaný prostredníctvom rýchlo nabíjacích staníc s výkonom 300 kW, ktoré sú nainštalované v areáli univerzity NTU. Tieto stanice by mali byť schopné nabiť batériové články autobusu už za 3 až 6 minút, čo umožní plynulé nabíjanie na konci trasy a minimalizuje prestoje medzi jednotlivými výjazdmi.

Testy jedného autonómneho elektrického autobusu Volvo sa začnú čoskoro na pevne stanovenej trase v areáli NTU, zatiaľ čo druhý autobus bude testovaný v depe singapurského dopravcu SMRT. Tieto testy by mali overiť spôsobilosť vozidiel na cestách ešte pred ich potenciálnym rozšírením na verejných cestách.

Plne autonómny elektrický autobus Volvo 7900.