Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prototyp pneumatík bez vzduchu pre jazdu bez defektov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Michelin v spolupráci s automobilkou General Motors si dali za cieľ začať do roku 2024 s výrobou pneumatík bez vzduchu. Prototyp týchto pneumatík nesie označenie Uptis a prináša si niekoľko výhod oproti radiálnym bezdušovým pneumatikám. Počiatočné testy prebehnú na elektromobile Chevrolet Bolt.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Michelin predstavuje prototyp pneumatík bez vzduchu Unique Puncture-proof Tire System (Uptis) významný krok smerom k realizácii koncepcie Vision pre trvalo udržateľnú mobilitu. Konečným cieľom je nahradenie pneumatík a kolies za kompletnú montážnu jednotku pre osobné vozidlá. Automobilka General Motors plánuje začať testovanie prototypov pneumatík Uptis v reálnom svete koncom tohto roka. Osadené budú na flotile elektromobilov Chevrolet Bolt.

Prototyp pneumatík bez vzduchu Michelin Uptis.

Technológia pneumatík bez vzduchu Uptis má niekoľko výhod pre vodiča vozidla, ale aj pre planétu. Počas výroby pneumatík sa používa menej surovín a spotrebuje sa menej energie, zatiaľ čo sa znižuje počet defektov a poškodení, eliminuje sa väčšina problémov súvisiacich s opotrebovaním, ktoré spôsobí nadmerné alebo nízke množstvo vzduchu v bežnej pneumatike a znižuje sa aj nebezpečenstvo na cestách, keďže nehrozí vyfúknutie alebo prasknutie pneumatiky.

Uptis je produkčná verzia systému pneumatík Tweel, ktorú predstavila spoločnosť Michelin v roku 2014. Tie sú však navrhnuté primárne pre vozidlá v stavebníctve, v poľnohospodárstve a iných priemyslených odvetviach. 

Prototyp pneumatík bez vzduchu Michelin Uptis.

Michelin tvrdí, že jazda na pneumatikách Uptis sa nebude pocitovo líšiť v porovnaní so štandardnými pneumatikami. Hmotnosť pneumatiky Uptis je 22,5 kilogramov a má tú výhodu, že odstraňuje potrebu rezervného kolesa, čo môže v konečnom dôsledku znamenať úsporu na hmotnosti vozidla.

Spoločnosť zatiaľ neoznámila ceny pre systém pneumatík bez vzduchu Uptis a neuviedla ani to, akého rozsahu vozidiel a ich veľkostí sa budú týkať. Michelin tvrdí o zacielení sa na vlajkové lode a prenajímané alebo zdieľané vozidlá, takže pneumatiky zrejme nebudú k dispozícii pre spotrebiteľské vozidlá bežnej triedy.

Prototyp pneumatík bez vzduchu Michelin Uptis.