Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VW odhaľuje pojazdné robotické nabíjačky elektromobilov

VW odhaľuje pojazdné robotické nabíjačky elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Volkswagen Group Components poskytla náhľad do budúcnosti, v ktorej už nebude treba hľadať nabíjacie stanice pre elektrické vozidlá. Túto úlohu prevezme mobilný nabíjací robot, ktorý sa autonómne presunie k vozidlu s elektrickým pohonom a nabije jeho batériu.

Koncept mobilného nabíjacieho robota bol prvýkrát predstavený v roku 2017 a išlo v podstate o veľkú batériu na kolesách, ktorá samostatne prišla k elektromobilu, ktorý potreboval dobiť. Rameno na hornej strane robota by potom zapojilo nabíjací konektor do auta. Základná myšlienka zostáva rovnaká aj v novej iterácii konceptu, ale robotické rameno a autonómne inteligentné systémy sú teraz oddelené od zariadení na uchovávanie energie, ktoré sa nazývajú ako „batériové vozne“.

Koncept mobilného nabíjacieho robota Volkswagen.

Po výzve cez mobilnú aplikáciu v smartfóne alebo prostredníctvom komunikácie V2X (vehicle to everything) sa mobilný nabíjací robot autonómne presunie k elektromobilu a privedie so sebou aj batériový vozeň s integrovanou nabíjacou elektronikou. Ten potom pripojí k elektromobilu a spustí nabíjanie. Batériové vozne podporujú jednosmerné rýchle nabíjanie do 50 kW a majú kapacitu okolo 25 kWh.

Koncept mobilného nabíjacieho robota Volkswagen.

Oddelenie nabíjacieho robota od zariadenia pre skladovanie energie umožňuje robotovi sa venovať iným vozidlám bez toho, aby musel čakať, kým sa prvý elektromobil nabije. Tento koncept si bude vyžadovať viac batériových vozňov, no celý systém je lacnejší, pretože autonómna navigačná technológia, ktorá zahŕňa kamery, laserové skenery a ultrazvukové senzory, je obmedzená len na robotickú jednotku.

Koncepciu mobilného robotického nabíjania považuje spoločnosť Volkswagen za spôsob, ako priniesť infraštruktúru verejného nabíjania elektromobilov do priestorov, ako sú podzemné parkoviská alebo viacposchodové parkoviská, kde je neekonomické alebo nemožné integrovať infraštruktúru pevných nabíjacích staníc.

Koncept mobilného nabíjacieho robota Volkswagen.