Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nemecká technológia naučí autá načúvať zvukom dopravy

Nemecká technológia naučí autá načúvať zvukom dopravy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné automobily už dnes využívajú technológiu takzvaného počítačového videnia pre rozpoznávanie dopravných značiek, sledovanie cestných pruhov či detekciu chodcov a iných objektov. Vďaka vedcom z Fraunhoferovho inštitútu by však autá mohli v budúcnosti rozpoznávať dokonca aj rôzne zvuky.

Novo vyvíjaný systém rozpoznávania zvukov pre automobily využíva vo fáze prototypu usporiadanie celého radu mikrofónov, ktoré sú umiestnené v aerodynamickom kryte. Ten pripomína plutvu a je rovnako ako moderná anténa umiestnený na streche vozidla. Zvuk zachytený týmito mikrofónmi je prenášaný do samostatnej riadiacej jednotky. Tá obsahuje mikroprocesor so softvérom založenom na algoritmoch umelej inteligencie.

Vedci spočiatku tieto algoritmy „trénovali“ s použitím databázy vopred zaznamenaných zvukov, ktoré sa považujú byť dôležité pre vodičov. Po potlačení rušivého hluku v pozadí a akustickom zvýraznení dôležitých zvukov je tak softvér schopný identifikovať také veci, ako sú napríklad zvuky blížiacich sa sirén na vozidlách záchranných a policajných zložiek, krik hrajúcich sa detí alebo dokonca aj zvuk prerazenia pneumatiky klincom.

Prototyp zariadenia s mikrofónmi, ktoré pridá vozidlám takzvaný počítačový sluch.

Analýzou meniacich sa úrovní zvuku, pri ktorých je siréna zachytená viacerými mikrofónmi, môže softvér tiež určiť smer, z ktorého sa vozidlo so sirénou približuje. V takom prípade by boli vodiči následne upozornení na situáciu, aby mohli podniknúť príslušné kroky. V prípade autonómnych vozidiel budúcnosti by sa takéto vozidlo mohlo samostatne presunúť ku kraju cesty.

Vedci očakávajú, že ich technológia počítačového sluchu bude komerčne dostupná „do polovice budúceho desaťročia“. Môže si tiež nájsť uplatnenie v iných oblastiach, napríklad pri počúvaní nefunkčných strojov a zariadení v továrňach.