Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Plastový modul vačkového hriadeľa je ľahší a znižuje emisie CO2

Plastový modul vačkového hriadeľa je ľahší a znižuje emisie CO2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden zo spôsobov, ako znížiť spotrebu paliva v automobile je zníženie ich hmotnosti – no motor je obzvlášť ťažkou časťou vozidla. Aj preto sa vedci z nemeckého inštitútu Fraunhofer rozhodli vytvoriť plastový modul vačkového hriadeľa, ktorý je nielen ľahší, ale prináša aj ďalšie výhody.

Prototypový modul vačkového hriadeľa bol navrhnutý v spolupráci medzi nemeckým inštitútom Fraunhofer, výrobcom automobilových súčiastok MAHLE Group, automobilkou Daimler, belgickým výrobcom plastov SBHPP / Vyncolit a francúzskou spoločnosťou Georges Pernoud Group, ktorá sa zaoberá plastmi.

Namiesto bežne používaného liateho hliníka je nový modul vačkového hriadeľa vyrobený z takzvaného „termosetového“ polyméru, ktorý je vystužený vláknami. Termoset znamená, že polymér začína ako mäkká živica, ktorá sa teplom vytvrdzuje na pevnú látku. Takto vytvorený modul vačkového hriadeľa je skutočne ľahší ako porovnateľný hliníkový produkt. Vzhľadom na to, že je umiestnený na hornej časti motora, nielenže znižuje celkovú hmotnosť motora, ale tiež znižuje aj jeho ťažisko.

Prototyp plastového modulu vačkového hriadeľa.

Navyše, aj keď je plastový modul pri absorbovaní vibrácií spôsobujúcich hluk údajne lepší ako hliník, jeho výroba si vyžaduje menej energie. Formy, ktoré sa používajú pri jeho výrobe tiež vydržia dlhšie a po procese odlievania si vyžaduje menej spôsobov dokončovacích prác. Ďalším bonusom je, že sa všetko dá vyrobiť v jednom kuse, čo skracuje čas montáže.

Na druhej strane treba poznamenať, že termosetový polymér vystužený vláknami má iba štvrtinovú tuhosť v porovnaní s hliníkom. No predpokladá sa, že konštrukcia modulu vačkového hriadeľa kompenzuje tento nedostatok. Vedci pritom tvrdia, že jeden z prototypov údajne „preukázal bezchybnú funkčnosť v najmodernejšom spaľovacom motore“ po 600 hodinách testovania na skúšobnom zariadení. Modul údajne dobre odolával vysokým teplotám motora, ako aj mechanickému a chemickému namáhaniu.

V pláne je ďalšie testovanie, aby sa zistilo, ako plynové sily, ktoré sú vytvárané spaľovacím procesom, ovplyvňujú jeho vlastnosti znižujúce hluk.

Prototyp plastového modulu vačkového hriadeľa.